CRKVAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

(VIDEO) U ovoj katoličkoj crkvi u tijeku je najdulja glazbena izvedba u povijesti – i vaši daleki potomci moći će je slušati

Svi posjetitelji crkve svetog Burkharda u njemačkom gradu Halberstadtu, bilo da su toga svjesni ili ne, prisustvuju najdužoj glazbenoj izvedbi na svijetu.

Naime, u desnoj lađi spomenute crkve iz 14. stoljeća nalaze se posebno izrađene orgulje koje izvode skladbu još od 2001. godine. Riječ je o djelu As slow as Possible (Što je sporije moguće) glazbenog kompozitora Johna Cagea.

Iako je izvedba započela prije 19 godina, još joj se ne nazire kraj budući da je njezino planirano trajanje 639 godina, odnosno do 2640. godine.

Razdoblje od 639 godina izabrano je kako bi se obilježilo prvo dokumentirano postavljanje fiksnih orgulja u nekoj crkvi. Bilo je to 1361. godine u katedrali u Halberstadtu, što je točno 639 godina od 2000. godine kad je izvedba originalno trebala započeti.

Kako bi orgulje neprestano ispuštale zvuk, upotrebljene su vrećice s pijeskom koje drže pritisnutima pedale. Vrećice se pomiču svakih nekoliko mjeseci ili čak godina.

Posljednje je premještanje bilo u listopadu 2013. godine, a iduće se očekuje u rujnu 2020. godine. Svaki put kada se pojedina nota promijeni, u crkvi se okupi veliki broj ljudi kako bi sudjelovali u događaju.

Komentirajući ideju iza ovog projekta, predsjednik odbora zaklade Johna Cagea, Rainer Neugebauer, izjavio je kako je riječ o svojevrsnoj kritici suvremenog užurbanog načina življenja:

“Ne mora se sve odvijati tako brzo. Ako nečemu treba više vremena, onda nam to može dati unutarnju mirnoću koja je rijetka u svakidašnjem životu”, rekao je Neugebauer.

Kako ova neobična izvedba zvuči možete poslušati u videu.

www.medjugorje-news.com/bitno.net

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er