CRKVAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Što Katolička Crkva kaže o pobačaju i ženama koje su ga počinile?

U vrijeme predizborne kampanje u fokus javnosti ponovno je došla rasprava o pravu nerođene djece na život, odnosno zaštita života od začeća do prirodne smrti. Tijekom kampanje rasprava žustra pa su neke javne osobe podlegle ružnim porukama i pojednostavljivanju ove kompleksne teme. Povodom toga podsjećamo na encikliku „Evangelium Vitae“ (Evanđelje Života) koju je papa Ivan Pavao II. objavio je 25. ožujka 1995. godine.

To je jedan od najznačajnijih dokumenata Crkve u proteklom stoljeću i bavi se ključnim pitanjima moderne civilizacije: pitanjima života i smrti. Taj dokument, s obzirom na teme, pravi značaj dobiva upravo u današnje vrijeme kada se namjerni prekid života djeteta u utrobi majke događa tisuće puta svakog dana.

Enciklika obrađuje teme kao što su pobačaj, smrtna kazna, eksperimentiranje s ljudskim embrijima, eutanazija, samoubojstvo i zakonodavstva vezana uz ta pitanja. Rađena je četiri godine i ne daje nove doktrinalne sadržaje te se nadovezuje na dotadašnja crkvena učenja, ali daje nove naglaske, nove nakane i novi moderni stil primjeren vremenu.

Božje milosrđe za za one koje su počinile pobačaj

U toj encikliki papa Ivan Pavao II. je ženama koje su počinile pobačaj poručio: “Crkva je svjesna mnogih faktora koji su mogli utjecati na vašu odluku, i ne sumnja da je u mnogim slučajevima to bila bolna, pa čak i zastrašujuća odluka. (…) e gubite nadu. Otac milosrđa je spreman udijeliti vam svoj oprost i mir u sakramentu pokore. Shvatit će te da ništa nije definitivno izgubljeno i bit će te u mogućnosti zatražiti oprost od svog djeteta koje sada živi u Gospodinu.”

Ključne teme enciklike

Pravo na život
Enciklika govori da je život nevina čovjeka nepovrediv u skladu sa Svetim Pismom, Predajom Crkve i Učiteljstvom, te da je to moralna istina. Enciklika naglašava da je izravno i namjerno ubojstvo nevinog ljudskog bića uvijek teško nemoralno djelo.

Pravo na samoobranu (i u ratu)
U slučaju rata i izravne ugroženosti života, čovjek ima pravo na samoobranu.

Smrtna kazna
Ne preporučuje se ubijanje krivca, osim u slučaju apsolutne nužnosti, što je vrlo rijetko.

Namjerni pobačaj
Enciklika ga naziva teškim i žalosnim zločinom nad životom, jer se uništava ljudsko biće toliko nevino da nevinije ne može biti.

Početak života
Život počinje od začeća i nije vlasništvo ni oca ni majke, nego je to život novog ljudskog bića. Zabranjuje se svaki čin koji dovodi do uništavanja ljudskog embrija. Papa ujedno poziva i političare da ako već ne mogu opozvati zakone o odobravanju pobačaja, neka rade na prijedlozima kojima bi se umanjili negativni učinci pobačaja na području kulture i morala. Pokusi nad ljudskim embrijima su apsolutno neprihvatljivi, ako dovode do smrti embrija, bez obzira što mogu ići u korist drugih ljudi.

Eutanazija
Enciklika i papa osuđuju eutanaziju kao tešku povredu Božjeg zakona jer se radi o namjernom ubojstvu čovjeka.

Samoubojstvo
Samoubojstvo je moralno neprihvatljivo kao i ubojstvo, zbog odbijanja ljubavi prema sebi i odreknuća dužnosti prema obitelji i zajednici kojoj se pripada.

Povrede života (sakaćenja, tjelesna i moralna mučenja)
Sve to vrijeđa ljudsko dostojanstvo, a posebno se navode izrijekom: deportacije, ropstvo, prostitucija ženama i djecom, te nehumani uvjeti rada.

Prema enciklici, peta Božja zapovijed “Ne ubij” odnosi se na: “Ne ubij nevinoga, ne ubij nevinoga u ratu, nevinoga u miru, nevinoga u majčinoj utrobi, nevinoga u posljednjoj bolesti, ne ubij nevinoga nikada i u kojem slučaju.”

Prigodom predstavljanja enciklike, Papa Ivan Pavao II. izjavio je slijedeće riječi: “Prema tome, autoritetom koji je Krist predao Petru i njegovim nasljednicima, u zajedništvu s biskupima Katoličke Crkve potvrđujem da je izravno i namjerno ubojstvo nevinoga ljudskog bića uvijek teško nemoralno djelo.”

Budući da Krist nikada nije osuđivao osobe, već zla djela, tako ni papa ne osuđuje jadne žene, muževe i liječničko osoblje, već osuđuje čin pobačaja. Crkva se zalaže, da se ljudsko biće treba poštivati i braniti kao osobu od začeća i moraju mu se zajamčiti prava osobe od kojih je prvo nepovredivo pravo na život, koje ima svako nevino ljudsko stvorenje.

narod.hr

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er