CRKVA

Vatikan odobrio svetište na mjestu navodnog marijanskog ukazanja u Italiji

Vatikanski Dikasterij za nauk vjere prihvatio je dekret biskupa kojim se odobravaju duhovne aktivnosti svetišta Madonna dello Scoglio  u južnoj Italiji, mjesta navodnih Gospinh ukazanja.

Ovo je četvrto javno očitovanje Dikasterija vezano uz navodna ukazanja otkako je u svibnju izdao norme za razlučivanje “navodnih nadnaravnih pojava”. Novi propisi nalažu da se lokalni biskup mora konzultirati i dobiti konačno odobrenje od Vatikana nakon što istraži i prosudi navodna ukazanja i povezane pobožnosti. U pismu od 5. srpnja objavljenom u utorak, Dikasterij je rekao da je primio na znanje “pozitivno izvješće biskupa Francesca Olive o duhovnom dobru koje se događa” u svetištu Madonna dello Scoglio u južnotalijansku biskupiju Locri-Gerace i potvrdio biskupovu izjavu da ništa ne sprječava katolike da posjećuju i sudjeluju u njezinim pobožnostima i liturgijama. Dikasterij je naglasio da, iako je potvrdio biskupovo priznanje duhovnog iskustva u svetištu, to se ni na koji način ne bi trebalo tumačiti kao osuda nadnaravne kvalitete navodnih Gospinih ukazanja.

Pismo je potpisao prefekt Dikasterija kardinal Víctor Manuel Fernández, a odobrio ga je papa Franjo na audijenciji 5. srpnja. Marijansko svetište u Santa Domenici, malenom selu u talijanskoj regiji Kalabriji, izgrađeno je oko gromade, mjesta na kojem se Marija navodno ukazala 18-godišnjem Cosimu Fragomeniju od 11. do 14. svibnja 1968., dok se vraćao kući od rada u polju. Službeno izgrađeno 2016., svetište je lokalno poznato kao “mali Lourdes iz Kalabrije” i vidjelo je sve veći broj hodočasnika i posjetitelja, od kojih mnogi dolaze tražiti fizičko ozdravljenje.

Fragomeni je još živ i ispričao je svoja navodna mistična iskustva u otprilike 30 pisama. Dva puta tjedno prima posjetitelje na kratke osobne sastanke. Dikasterij za nauk vjere je uputio mjesnog biskupa, koji ima jurisdikciju nad svetištem, da u svom dekretu bude jasan da odobrenje duhovne djelatnosti svetišta „ne podrazumijeva nikakvu prosudbu – bilo pozitivnu bilo negativnu – o životima osoba uključenih u ovom slučaju” i sve daljnje poruke vidioca trebale bi biti javno objavljene samo uz njegovo odobrenje, piše CNA.

Vatikanski doktrinarni ured potvrdio je “nihil opstat” prosudbu dijecezanskog biskupa s obzirom da, kako ih je izvijestio, “nisu se pojavili nikakvi kritični ili rizični elementi, a još manje problemi očite težine” na navodnom mjestu ukazanja Marijana, ali “umjesto toga, postoje znakovi milosti i duhovnog obraćenja.” Prema normama od 17. svibnja, presuda “nihil obstat” znači: “Bez izražavanja bilo kakve sigurnosti o nadnaravnoj autentičnosti samog fenomena, mnogi znakovi djelovanja Duha Svetoga priznaju se ‘usred’ određenog duhovnog iskustva. , a nikakvi aspekti koji su osobito kritični ili rizični nisu otkriveni, barem do sada.”

Dikasterij je u svom pismu citirao Olivino pismo dikasteriju, u kojem se objašnjava da su “plodovi kršćanskog života kod onih koji posjećuju Stijenu [tj. svetište] očiti, kao što su postojanje duha molitve, obraćenja, neki svećenička i redovnička zvanja, svjedočanstva milosrđa, kao i zdrava pobožnost i drugi duhovni plodovi.” “U sekulariziranom svijetu u kojem živimo, u kojem mnogi provode svoje živote bez ikakvog osvrta na transcendenciju, hodočasnici koji pristupaju Svetištu na stijeni snažan su znak vjere”, stoji u pismu Dikasterija.

“Njihova prisutnost pred Djevicom, koja za njih postaje jasan izraz Gospodinova milosrđa, način je priznavanja vlastite nesposobnosti za obavljanje životnih poslova i njihove žarke potrebe i želje za Bogom”, nastavlja se. „U tako uistinu dragocjenom kontekstu vjere, obnovljeni navještaj kerigme može nastaviti rasvjetljavati i obogaćivati ​​ovo iskustvo Duha.”

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er