CRKVAVIJESTI

Vatikan ne razmišlja o tome da pregovara o crkvenom nauku o homoseksualnosti niti o ređenju žena

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin uputio je njemačkim biskupima službenu notu u kojoj poručuje kako nije moguće pregovara o svećeničkom ređenju koje je pridržano muškarcima kao ni o crkvenom učenju o homoseksualnosti.

O noti kardinala Parolina njemačkim biskupima izvijestio je u petak 24. studenoga njemački katolički tjednik Die Tagespost, a glasnogovornik Njemačke biskupske konferencije Matthias Kopp potvrdio je da su članovi stalnog vijeća konferencije dobili notu početkom tjedna.

Nota s nadnevkom 25. listopada, u kojoj kardinal Parolin povlači granicu budućih razgovora s njemačkim biskupima, naslovljena je na glavnu tajnicu Njemačke biskupske konferencije Beate Gilles.

Kardinal Parolin ističe da Vatikan ne razmišlja o tome da pregovara o crkvenom nauku o homoseksualnosti ni o apostolskom pismu Ordinatio sacerdotalis, kojim je Sv. Ivan Pavao II. 1994. naglasio da žene ne mogu primiti svećenički red.

Vezani članci

Pročelnici nekolicine vatikanskih dikasterija u srpnju su se susreli s predstavnicima njemačkih biskupa kako bi razgovarali o “Sinodskom hodu”; reformskom procesu u Crkvi u Njemačkoj. U listopadu su njemački sudionici Biskupske sinode u Vatikanu, limburški biskup i predsjednik Njemačke biskupske konferencije mons, Georg Bätzing, münsterski biskup mons, Felix Genn, augsburški biskup mons. Bertram Meier, passauški biskup mons, Stefan Oster i essenski biskup mons. Franz-Josef Oberbeck kao i glavna tajnica Njemačke biskupske konferencije Beate Gilles, ponovno razgovarali s pročelnicima dikasterija. Kako je najavljeno, ti bi razgovori trebali biti nastavljeni iduće godine, javlja IKA.

Pročelnici Dikasterija za nauk vjere, Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana, Dikasterija za biskupe, Dikasterija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata i Dikasterija za zakonodavne tekstove trebali bi se u siječnju, travnju i lipnju 2024. susresti s predstavnicima njemačkih biskupa i s njima razgovarati o tome što je u nauku i disciplini Crkve nepromjenjivo a što bi se moglo mijenjati. Neke od tema trebale bi biti Crkveni nauk, predodžba o čovjeku, moral, liturgija i odgovarajući tekstovi “Sinodskog hoda”.

Kardinal Parolin u pismu podsjeća da je upravo u tijeku sinodski hod na razini opće Crkve. “Stoga je nužno poštivati taj hod opće Crkve i izbjegavati dojam da su u tijeku paralelne inicijative, koje su ravnodušne prema naporima oko ‘zajedničkog putovanja’”, naglasio je.

Predsjednica Središnjeg odbor njemačkih katolika (Zentralkomitee der deutschen Katholiken – ZdK), okupljališta njemačkih katoličkih laika, Irme Stetter-Karp, reagirajući na notu kardinala Parolina izjavila je da u Vatikanu trenutačno vlada velika dinamika, unutar Kurije kao i između Kurije i Pape.

Papa Franjo nedavno je u osobnom pismu četirima njemačkim katolkinjama, među kojima su profesorice teologije Marianne Schlosser i Katharina Westerhorstmann i profesorica filozofije religije Hanna-Barbara Gerl-Falkovitz, ponovio kritiku reformskog procesa u Njemačkoj. Papa je napisao kako “dijeli zabrinutost zbog, u međuvremenu, brojnih konkretnih koraka, kojima se veliki dijelovi te mjesne Crkve prijete sve više udaljiti od zajedničkog puta opće Crkve”. Četiri žene kojima se Papa obratio proljetos su dale ostavku na mjesta izaslanica u njemačkom “Sinodskom hodu”.

nedjelja.ba

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er