BiH

Udar na slobodu medija i slobodu mišljenja. Pored blokiranja novosti o Covidu i dezinformacijama, na udaru i stranice protiv političara.

Prije par sati ugašena je Facebook stranica “Raja sa biroa” koja je hvatala propuste naših političara, te raznim video materijalom približila “Raji” trenutačno stanje politike u BiH, ali na humorističan način. Sama stranica je odolijevala već dugi niz godina “Facebook pravilima korištenja” te je ovaj put ugašena od strane Facebooka. Naime po njihovom mišljenju da je Mark Zuckeberg član SDA. Često na tapeti Raje s biroa je bio Bakir, Fadil i ostali kontroverzni političari s područja BiH koji su smiješnim ispadima punili ne samo domaće tabloide, već i strane. Mnoge kontroverzne poteze i propuste koji su odjekivali mnogo dalje u stranim medijima.

Prije par mjeseci, Facebook je pokrenuo kampanju “Fake news” pokušavajući blokirati sve one koji se ne slažu s trenutačnom situacijom s COVID. FB kao društvena mreža nije dopustio slobodu govora odnosno slobodu mišljenja, time je i prekršio rezoluciju UN koja dozvoljava izražavanje pojedinca i njegovo mišljenje. Nije prvi put, a na žalost ni zadnji da pojedine društvene platforme blokiraju pojedine sadržaje koji se ne “slažu” s globalnom masom koja nam nameće svoje mišljenje. “Raja s biroa” definitivno nije prenosila dezinformacije još manje širila mržnju i netrpeljivost poput nekih medija koji su u ime satiričnog sadržaja vrijeđali osobe na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi poput “Charlie Hebdo” koji je bio u par navrata meta napada.

Svakako “Raja s biroa” je bila humorističnog karaktera, stranica koja je imala preko 150 000 pratitelja koje su svaki dan u humorističnom karakteru nasmijavali o spačkama naših političara. Ni u kojem slučaju nisu nikoga vrijeđali po nacionalnoj, vjerskoj ili rasnoj osnovi, ali evo netko je se potrudio poput SIPA-e ili OSA-e da se stranica ugasi. Po njima je uredu da nam se portali pune vijestima poput o homoseksualnosti, ljudskoj izopačenosti, vrijeđanju naroda po vjerskoj ili nekoj drugoj osnovi, ali nije uredu se nasmijavati pojedincu zbog vlastitog propusta. Sve nam se čini a jeste da ovaj svijet ide u pravcu koji nam zacrtavaju pojedinci, i iz dana u dan sloboda čovjeka je sve manja i plasira se u medije ono što oni žele da se plasira na žalost.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er