CRKVAZANIMLJIVOSTI

„Ubit ćemo tebe i cijelu tvoju obitelj ako nam ne predaš snimku egzorcizma!“

Gledajući kako otac Gabriel Amorth moli obred egzorcizma, vidio sam koliko je potrebno imati snažnu vjeru, molitvu, hrabrost, ali prije svega, ljubav. Jedan od najvećih egzorcista u povijesti kršćanstva, otac Amorth, prije svega, pokazuje veliku ljubav i suosjećanje prema osobi koja trpi demonsko opsjednuće. Dok sotonu i demone nastoji snažno, hrabro i u vjeri, uz pomoć milosrdnog Gospodina, Majke Marije, svetaca i arkanđela protjerati iz opsjednute osobe. Ovo je prvi put da imate priliku vidjeti izbliza obred egzorcizma. Posljednji egzorcizam oca Gabriela Amortha.


Dokumentarac „The Devil and Father Amorth“, ostavio je izrazito snažan dojam na mene. Osjećaj koji dobivate za vrijeme gledanja obreda egzorcizma ne može se mjeriti sa horor filmovima. Iako je vrhunski prikazan film „The Exorcist“ i „Exorcism of Emily Rose“, ne može se mjeriti sa stvarnom snimkom egzorcizma. Osjećate da je tu duhovna borba, bez glume, bez glumaca, bez specijalnih efekata, tu je vidljiva stvarna borba sa silama tame.

  Vidimo oca Amortha, naizgled krhkog, starog, koji se ne može kretati bez pomoći željeznih štaka. Međutim, kad započne obred egzorcizma, mi vidimo izrazito snažnog i neustrašivog Kristovog vojnika. Otac Amorth se obraća sotoni i demonima sa autoritetom, bez podrhtavanja glasa, snažno im zapovijeda, dok demoni, prije svega, nastoje sakriti svoje ime te kako su ušli u osobu.

  Teško opsjednuta osoba je Kristina, arhitektica, koja živi u Italiji. Nitko joj ne može pomoći, čak ni liječnici. Dolazi do oca Amortha, glavnog vatikanskog egzorcista, koji kaže: „Kristina pati od demonskog opsjednuća!“ Kristina je snimana prije obreda egzorcizma, ona je izrazito simpatična i draga žena. Razgovara i odgovara na pitanja bez ikakvih problema, ne pokazuje znakove neuravnoteženosti ili agresije, međutim, kad otac Amorth krene sa molitvom, ona pokazuje znakove demonskog opsjednuća. Glas, odnosno, glasovi koji izlaze iz njezinih usta su nevjerojatni i u ljudima pobuđuju uistinu nelagodu. Kristinu treba držati nekoliko ljudi da bi je smirili i, da bi otac Amorth mogao moliti nad njom.  Pokazuje snažnu odbojnost prema molitvi egzorcizma, tijelo joj podrhtava te je urlanje glasova nezemaljsko.

  Redatelj William Friedkin, nagrađenog za filmove „The French Connection (1971) i The Exorcist (1973)“ dobio je dozvolu od Kristine, njezine obitelji i oca Amortha da snimi obred egzorcizma. Sam redatelj navodi da ga je bilo strah snimati obred, jer je bio samo pola metra udaljen od oca Amortha i Kristine. Međutim, nije imao dozvolu da snima sa svojom ekipom ni sa svijetlom, samo sa običnom digitalnom kamerom.

  Nakon što je snimio obred egzorcizma, snimak je pokazao vodećim neurokirurzima i psihijatrima u SAD-u. Koji su odgledali video sa zaprepaštenjem. Nitko od njih nije znao što gleda ispred sebe i kako bi to opisali, osobito neurokirurzi. Neil Martin, neurokirurg koji je izveo više od 5000 operacija na mozgu, također je pogledao snimku egzorcizma. On ovako govori sa medicinskog aspekta: „Da, ovo podsjeća na delirij. Vikanje, reakcije, nenormalno ponašanje, često snažno i energično. Međutim, ovaj snažan glas, koji dolazi od nekud, uistinu ne mogu definirati. Nikad nisam vidio ovako nešto, te ne mogu povezati ovakvo nešto s bilo kakvim medicinskim poremećajem.“

  Nekoliko vodećih psihijatara u SAD-u, gledali su snimku egzorcizma. Čak su iznenadili i redatelja Williama Friedkina, koji ih je snimao dok su razgovarali o ovome što gledaju, jer su zaključili da postoji definicija koja je opće prihvaćena u medicinskoj terminologiji u cijelom svijetu kao „disocijativni poremećaj identiteta demonske opsjednutosti“. U dokumentarcu možete vidjeti i medicinsku dokumentaciju koja upućuje i priznaje taj „poremećaj“, te ako se utvrdi da osoba pati od „tog poremećaja“ da se osobu uputi egzorcistu. Dakle, medicina u cijelom svijetu priznaje demonsku opsjednutost, ali, kako i kaže jedan od vodećih psihijatara, u različitim dijelovima svijeta ima različite nazive, ali, „poremećaj“ je isti, demonska opsjednutost.

  Redatelj William Friedkin intervjuirao je i nadbiskupa Los Angelesa Roberta Barrona, kojeg je otvoreno upitao: „Da li bi izveli obred egzorcizma?!“ Nadbiskup Robert Barron otvoreno je rekao: „Ne, ja ne bih mogao razgovarati sa sotonom kao što to čini otac Amorth. Ne, ne bih mogao moliti obred egzorcizma, mislim da to ne bih mogao.“ Na što ga je William Friedkin upitao: „Zašto ne?“ Nadbiskup odgovara: „Zato jer je to opasno područje. Morate biti stvarno sveti. Znam da je Isus Krist to radio, ali, Crkva izabire izuzetne svete osobe da izvode obrede egzorcizma. Ulazite u opasno područje, na bojno polje sa sotonom. Zato trebate biti sveta osoba, da možete izdržati tu duhovnu borbu.“

  Pri kraju dokumentarca redatelj William Friedkin i njegov pomoćnik Francesco trebali su se naći sa Kristinom. Da vide njezino stanje, te porazgovaraju s njom. Međutim, dogodila se jedna izrazito neugodna situacija. Demoni su obuzeli Kristinu, te su ona i njezin dečko dočekali redatelja Williama i Francesca u jednoj crkvi. Redatelj ovako opisuje stravičnu situaciju: „Bilo je izrazito hladno u crkvi kad smo ušli. I bili smo zatvoreni u pravoj noćnoj mori. Demoni iz Kristine su urlali. Skliznula je sa plastične sjedalice, povukavši svog dečka Davida za sobom. Pokušao ju je uhvatiti za struk i držati je. Međutim, demoni iz Kristine su urlali: „PREDAJ NAM FILM!!“ Ja sam rekao da ga neću nikome predati, nego da ću ga prikazati. „Ako nam ga ne predaš UBITI ĆEMO TE! Naći ćemo tvoju obitelj i njih ćemo sve POBITI!“ Nikad mi nitko nije prijetio ovako u životu. Znoj i strah prikovali su mene i Francesca, nismo progovorili ni jednu riječ na putu do Rima.“

  Prilažemo dokumentarac u članku „The Devil and Father Amorth“, međutim, upozoravamo vas na izrazito snažne scene teško opsjednutih osoba. Ovo nisu filmske scene, ni rekonstrukcije u kojima glume glumci. U ovom dokumentarcu vidjet će te stvarni obred egzorcizma, VIDJET ĆE TE POSLJEDNJI EGZORCIZAM GABRIELA AMORTHA.

 Milosrdni Isuse i Marijo Pomoćnice kršćana, od srca vam se zahvaljujemo, što nam šaljete časne sestre, svećenike, biskupe, kardinale i papu Franju. Draga braćo i sestre u Kristu, od srca vas potičem da svi zajedno molimo za njih.

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er