CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Trebaju li sveci naše štovanje?

Sveci ne dobivaju ništa od našeg štovanja, jer već uživaju u vječnom blaženstvu Neba. Sveti Bernard iz Clairvauxa nudi prekrasno razmišljanje o ovoj stvarnosti u svojoj propovijedi.

“Zašto bi naše hvaljenje i slavljenje, pa čak i slavlje [Svih svetih] išta značilo svetima? Što ih briga za zemaljske časti kad ih Otac nebeski časti ispunjavajući vjerno obećanje Sina? Što im znači naša pohvala? Sveci ne trebaju našu čast; niti naša odanost ne dodaje ni najmanju stvar onome što je već njihovo.”

Tko onda ima koristi od našeg štovanja svetaca? Sveti Bernard objašnjava da jedino mi ljudi imamo “koristi” od štovanja svetaca. Jasno, ako štujemo uspomenu na njih, ona služi nama, a ne njima. Prisjećanje i štovanje svetaca potiče, bolje rečeno, budi u nama, prije svega, čežnju za uživanjem u njihovom društvu, tako poželjnom samo po sebi. Čeznemo postati dio neba, prebivati s duhovima blaženih, pridružiti se skupštini patrijarha, redovima proroka, vijeću apostola, velikoj vojsci mučenika, plemenitoj družini ispovjednika i zbor djevica. Ukratko, čeznemo biti sjedinjeni u sreći sa svim svetima.

Sveci ne trebaju ništa od nas, ali mi trebamo sve što nas može dovesti bliže Nebu, pa tako i njihov snažni zagovor kod Nebeskog Oca.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er