VIJESTI

Župljani župe Čerin danonoćno pet dana čitaju Bibliju

Zvonjavom crkvenih zvona s crkve u Čerinu (općina Čitluk) u nedjelju 12.ožujka u 13 sati započelo je danonoćno čitanje Biblije. Duhovna je ovo priprava svih župljana ove župe za najveći blagdan Uskrs, ali i lijepa korizmena priča.

Čitanje je otpočelo biblijskim bdijenjem, kojemu se odazvao veliki broj župljana, a započeo ga je župnik fra Velimir Bagavac koji je, predvodeći zajedničku molitvu, najprije zazvao Božji blagoslov na sve čitače, piše hercegovina.info.

Čitanje se neće prekidati, osim tijekom jutarnjih misnih slavlja. 

“Zvonjavom zvona na crkvi jučer u 13 počelo je čitanje biblije i ono će trajati do četvrtka, točnije do večernje svete mise taj dan. Čitači se izmjenjuju svakih pola sata. Crkva je otvorena danonoćno i tko god želi može doći u bilo kojem trenutku, slušati Božju riječ”, kaže čerinski župni vikar fra Tomislav Sablje.

“Imamo oko 90 prijavljenih čitača i kako sam rekao oni se smjenjuju svakih pola sata. Čitači su mahom naši župljani. Veliki broj ljudi dolazi samo slušati. Čitanje se prekida jedino u vrijeme jutarnje svete mise koja je u koja započinje u 07:00 sati. Po završetku mise nastavlja se s čitanjem Biblije”, kaže nam fra Tomislav.

“Čitanje je bilo organizirano i ranije. Smisao svega je u ovo korizmeno vrijeme potaknuti cijelu župu da čita Bibliju, a da to čine i u svojim obiteljima. Ovo je jedna duhovna obnova čitanja i slušanja Božje riječi danonoćno. U nekim drugim župama dolaze i predavači “sa strane”, no mi nismo. Ovo je jedna uistinu lijepa priprava za Uskrs”, rekao nam je fra Tomislav Sablje.

“Čerinski OFS i naša frama ove godine su se odlučili predložiti našem župniku fra Velimiru Bagavcu danonoćno čitanje Svetog pisma. Ova inicijativa već se jednom održala u našoj župi, u korizmi 2018. godine i župljanima se jako svidjela. Zbog toga smo i ove godine odlučili ponovno učiniti isto i provesti ovu inicijativu u djelo”, kaže nam predsjednik Frame Čerin Gabrijel Barbarić.

“Uključili smo se zajedno s ostalim župljanima, ne samo u čitanje, već i u slušanje Božje riječi, te pozivamo sve da nam se pridruže u našoj crkvi.

Početak i kraj čitanja Bilblije označio je, odnosno označit će zvon crkvenih zvona. Čitanje žive Božje riječi u danima korizme od inicijative je preraslo u pravu duhovnu obnovu, a u ovom mjestu se nadaju kako će sve postati jedna lijepa tradicija u budućnosti.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er