CRKVAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Tko su heroji vjere?

Heroji vjere su muškarci i žene koji su, unatoč čudnim i teškim životnim okolnostima, pokazali pravu vjeru i ljubav prema Bogu.

U 11. poglavlju poslanice Hebrejima pisac donosi impresivan popis junačkih figura iz Starog zavjeta – muškaraca i žena – koji su vjerno služili Bogu cijeli svoj život.

Neki spomenuti heroji vjere dobro su poznate ličnosti, dok drugi ostaju anonimni.

Abel – prvi mučenik u Bibliji

Vjerom Abel prinese Bogu bolju žrtvu nego Kain. Po njoj primi svjedočanstvo da je pravedan – Bog nad njegovim darovima posvjedoči – po njoj i mrtav još govori. (Hebrejima 11, 4)

Abel je bio drugi sin Adama i Eve. Bio je prvi mučenik u Bibliji i također prvi pastir. O Abelu se zna malo, osim što je našao milost u Božjim očima nudeći Mu ugodnu žrtvu. Kao rezultat toga, Abela je ubio njegov stariji brat Kain.

Henok – čovjek koji je hodao s Bogom

Henok je toliko ugodio Bogu da ga je Bog poštedio fizičke smrti.

Vjerom Henok bi prenesen da ne vidi smrti te iščeznu jer ga je prenio Bog. Doista, prije prijenosa primio je svjedočanstvo da omilje Bogu. (Hebrejima 11, 5)OGLAS

Po vjeri je Henok prenesen u nebo. Prije nego što je bio uzet, bio je poznat kao osoba koja je ugađala Bogu. I nemoguće je bez vjere ugoditi Bogu. Svatko tko želi doći k Njemu mora vjerovati da Bog postoji i da nagrađuje one koji ga iskreno traže.

Noa – pravedan čovjek

Vjerom Noa, upućen u ono što još ne bijaše vidljivo, predano sagradi korablju na spasenje svoga doma. Time osudi svijet i postade baštinikom vjerničke pravednosti. (Hebrejima 11, 7)

Noa je bio poznat kao pravedan čovjek. Bio je nepogrešiv među ljudima svoga vremena. To ne znači da je Noa bio savršen ili bezgrešan, već da je ljubio Boga cijelim srcem i bio je potpuno predan poslušnosti. Noin život – njegova jedinstvena, nepokolebljiva vjera usred nevjernog društva – danas nas može puno naučiti.

Abraham – otac mnogih naroda

Abraham dobiva mnogo više od kratkog spomena među herojima vjere. Dosta redaka u Hebrejima 11 dato je ovom biblijskom velikanu i ocu židovske nacije.

Jedan od Abrahamovih najistaknutijih podviga vjere dogodio se kada je svojevoljno poslušao Božju zapovijed u Postanku 22, 2: “Uzmi svoga sina, jedinca svoga Izaka koga ljubiš, i pođi u krajinu Moriju pa ga ondje prinesi kao žrtvu paljenicu na brdu koje ću ti pokazati.”

Abraham je bio potpuno spreman ubiti svog sina, uz potpuno povjerenje Bogu da će uskrsnuti Izaka iz mrtvih ili pružiti zamjensku žrtvu. U posljednji trenutak Bog je intervenirao i opskrbio potrebnim ovnom. Smrt Izaka bila bi u suprotnosti sa svim obećanjima koja je Bog dao Abrahamu, pa je njegova spremnost da izvrši ubojstvo svog sina vjerojatno najdramatičniji primjer vjere i povjerenja u Boga koji se nalazi u cijeloj Bibliji.

Sara – Abrahamova supruga

Sara je jedna od dvije žene koje su imenovane među herojima vjere.

Vjerom i Sara unatoč svojoj dobi zadobi moć da začne jer vjernim smatraše Onoga koji joj dade obećanje. (Hebrejima 11, 11)

Sara je čekala da se ispuni Božje obećanje da će Abraham dobiti sina. Ponekad je sumnjala, boreći se da vjeruje da će Bog ispuniti svoje obećanje. Izgubivši nadu, uzela je stvari u svoje ruke. Kao i većina nas, i Sara je Božje obećanje promatrala iz svoje ograničene, ljudske perspektive. Ali Bog je koristio njezin život kako bi razvio izvanredan plan, dokazujući da On nikada nije ograničen onim što se obično događa. Sarina je vjera inspiracija svakoj osobi koja čeka da Bog djeluje.

Izak – otac Ezava i Jakova

Izak, sin Abrahama i Sare, sljedeći je heroj koji se izdvaja u Dvorani vjere.

Vjerom baš u pogledu budućnosti Izak blagoslovi Jakova i Ezava. (Hebrejima 11, 20)

Ovaj židovski patrijarh imao je dječake blizance, Jakova i Ezava. Njegov otac Abraham bio je jedan od najvećih primjera vjernosti. Nesumnjivo je da će Izak ikad zaboraviti kako ga je Bog izbavio od smrti, providjevši ovna da bude njegova zamjena.

Jakov – otac 12 Izraelovih plemena

Jakov, još jedan od velikih patrijarha, imao je 12 sinova koji su postali poglavari 12 plemena. Jedan od njegovih sinova bio je Josip, ključna figura u Starom zavjetu. Ali Jakov je započeo kao lažov, varalica i manipulator. Cijeli život se borio s Bogom.

Do preokreta u Jakovljevom životu došlo je nakon dramatične, cjelonoćne hrvačke utakmice s Bogom. Na kraju je Gospodin dotaknuo Jakovljev bok, i on je postao hrom, ali novi čovjek. Bog ga je preimenovao u Izrael.

Vjerom Jakov, umirući, blagoslovi oba sina Josipova i duboko se prignu oslonjen na vrh svojega štapa. (Hebrejima 11, 21)

Nakon što se Jakov borio s Bogom, ostatak je života hodao šepajući i predao je kontrolu nad svojim životom Bogu. Kao starac i sada veliki junak vjere, Jakov se “oslonio na vrh svojega štapa”, pokazujući svoje teško naučeno povjerenje i ovisnost o Gospodinu.

Josip – tumač snova

Josip je jedan od najvećih junaka Starog zavjeta i izuzetan je primjer onoga što se može dogoditi kad osoba preda svoj život u potpunoj poslušnosti Bogu.

Vjerom Josip na umoru napomenu ono o izlasku sinova Izraelovih i dade zapovijed o svojim kostima. (Hebrejima 11, 22)

Nakon strašnih nepravdi koje su mu učinila njegova braća, Josip je ponudio oprost i dao ovu nevjerojatnu izjavu u Postanku 50,20: “Iako ste vi namjeravali da meni naudite, Bog je bio ono okrenuo na dobro: da učini što se danas zbiva – da spasi život velikom narodu.”

Mojsije – donositelj zakona

Iako je Mojsije jedan od najupečatljivijih primjera herojske vjere u Bibliji, bio je čovjek poput nas, sklon greškama i slabostima. Njegova spremnost da se pokorava Bogu, usprkos brojnim nedostacima, učinila ga je osobom koju Bog može upotrijebiti – i zaista moćno koristiti!

Jošua – uspješan vođa

Nakon Mojsijeve smrti, Jošua je predvodio Izraelce u njihovom osvajanju Obećane zemlje, počevši od čudne i čudesne bitke kod Jerihona. Njegova snažna vjera natjerala ga je na poslušnost, bez obzira koliko su Božje naredbe izgledale nelogične. Kao što su to pokazali prethodni heroji vjere, i Jošua je pokazao poslušnost, vjeru i ovisnost o Bogu. Dao nam je hrabar primjer koji bismo trebali slijediti.

Vjerom zidine jerihonske padoše nakon sedmodnevnoga ophoda. (Hebrejima 11, 30)

Rahaba

Pored Sare, Rahaba je jedina žena koja je izravno imenovana među herojima vjere. S obzirom na njezinu pozadinu, Rahabina uključenost ovdje je prilično nevjerojatna. Prije nego što je prepoznala Boga Izraela kao jedinoga istinskog Boga, zarađivala je kao prostitutka u gradu Jerihonu.

U tajnoj misiji, Rahaba je odigrala važnu ulogu za Izraelce. Ova skandalozna žena, koja je postala špijunka za Boga, zapravo je u Novom zavjetu počašćena dva puta. Ona je i jedna od pet žena spomenutih u rodoslovlju Isusa Krista u Mateju 1, 5.

Vjerom Rahaba, bludnica, ne propade zajedno s nepokornicima jer s mirom primi uhode. (Hebrejima 11, 31)

Gideon – nevoljki ratnik

Gideon je bio jedan od 12 sudaca Izraela. On je fascinantan biblijski lik s kojim se gotovo svatko može povezati. Kao i mnogi od nas, i njega je mučila sumnja te je bio svjestan vlastitih slabosti.

Unatoč Gideonovoj nedosljednosti, središnja lekcija njegova života je jasna: Gospodin može postići ogromne stvari kroz svakoga tko ne ovisi o sebi, već o samom Bogu.

Barak – poslušan ratnik

Barak je bio hrabar ratnik koji se odazvao Božjem pozivu. Kao i mnogi od nas, Barakova se vjera kolebala i on se borio sa sumnjom, ali Bog je upotrijebio kao svoje oružje.

Samson 

Samson, najistaknutiji izraelski sudac, imao je poziv: započeti oslobađanje Izraela od Filistejaca.

Na površini, najviše se ističe Samsonov herojski podvig nadljudske moći. Ipak, popustio je mnogim tjelesnim slabostima i učinio brojne pogreške u životu. Ali na kraju se vratio Gospodinu. Samson, slijep i ponizan, napokon je shvatio pravi izvor svoje velike snage – svoju ovisnost o Bogu.

Jeftah – ratnik i sudac

Jeftah je starozavjetni sudac koji je dokazao da je moguće prevladati odbacivanje. Njegova priča u Sucima 11-12 sadrži i trijumf i tragediju. Bio je moćan ratnik, sjajan strateg i vođa ljudi. Iako je postigao velike stvari kada se uzdao u Boga, učinio je kobnu grešku koja je imala katastrofalne posljedice za njegovu obitelj.

David – čovjek po Božjem srcu

Kralj David nalazi se na mnogim stranicama Biblije. Ovaj hrabri vojskovođa, veliki kralj i ubojica Golijata, nikako nije bio uzor savršenstva. Iako je svrstan među najistaknutije heroje vjere, bio je lažljivac, preljubnik i ubojica. Njegovi neuspjesi živopisno su prikazani kako bi ih svi vidjeli.

Pa što je Davida učinilo Božjim miljenikom? Što je imao slično kao i ostali heroji vjere? Je li to bila njegova strastvena ljubav prema Bogu? Ili je to bila njegova nepokolebljiva vjera i pouzdanje u beskrajno milosrđe i Božju dobrotu?

Samuel – posljednji sudac

Cijeli svoj život Samuel je služio Gospodinu s integritetom i nepokolebljivom vjerom. U cijelom Starom zavjetu, malo je ljudi bilo vjerno Bogu kao Samuel. Pokazao je da su poslušnost i poštovanje najbolji načini da pokažemo Bogu da ga volimo.

Anonimni heroji vjere

Preostali heroji vjere navedeni su anonimno u Hebrejima 11, ali možemo s popriličnom točnošću pretpostaviti identitet mnogih tih muškaraca i žena na temelju onoga što nam govori pisac poslanice hebrejima.

33. stih: “… zatvoriše usta lavova …” – najvjerojatnije referenca na Daniela u jazbini.
34. stih: “… pogasili žestinu ognja …” – vjerojatno se odnosi na Šadraha, Mešaka i Abednega koji su preživjeli užarenu peć (Daniel 3).
34. stih: “… oporavili se od slabosti ​​…” – Ezekija se oporavio od svoje bolesti (Izaija 37, 1-38).
35. stih: “Drugi su opet iskusili izrugivanja i bičeve” – Jeremiju su mučili i bičevali (Jeremija 20).
37. stih: “Neki su umrli kamenovanjem …” – Zaharija je kamenovan do smrti (2. Ljetopisa 24, 21).
37. stih: “… prepiljeni …” – tradicija sugerira da je Izaija umro kao mučenik za vrijeme vladavine kralja Manašea, tako što je bio postavljen u šupljinu stabla i prerezan.

www.medjugorje-news.com/novizivot.net

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er