SVIJETVIJESTI

Talijanski premijer Conte traži produljenje izvanrednog stanja u Italiji

Conte se obratio Senatu, tražeći političku podršku za svoje mjere, iako bi vlada teoretski mogla donijeti odluku bez potvrde parlamenta

Talijanski premijer Giuseppe Conte poručio je u utorak u Senatu da je produljenje izvanrednog stanja zbog koronavirusa “neizbježno”.

Conte se obratio Senatu, tražeći političku podršku za svoje mjere, iako bi vlada teoretski mogla donijeti odluku bez potvrde parlamenta, piše Hina. “Moramo biti svjesni da bi završetak (izvanrednog stanja) paralizirao čitav sustav zaštite i prevencije koji smo izgradili u zadnjim, teškim mjesecima”, rekao je premijer.

Izvanredno stanje u Italiji istječe 31. srpnja, ali je Conte kazao da vlada razmatra produljenje do listopada, iako je otvoren opcijama koje predloži parlament.

Izvanredno stanje često se proglašava u Italiji tijekom potresa ili javnozdravstvenih kriza, a ta mjera omogućava vlastima da djeluju brže. U proteklih nekoliko mjeseci Conte je koristio izvanredne ovlasti kako bi nametnuo ograničenja bez parlamentarne procedure.

Oporbeni čelnici poput vođe desne stranke “Liga” Mattea Salvinija, ali i neki pravni stručnjaci, usprotivili su se produljenju karantene, što smatraju kršenjem građanskih sloboda. Italija se suočila s krizom, izazvanom pandemijom koronavirusa, u ožujku i travnju.

U zemlji je potvrđeno gotovo 247 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom, a umrle su 35.123 osobe, piše Hina. Ministarstvo zdravstva objavilo je u utorak da je u posljednja 24 sata koronavirus potvrđen kod 181 osobe, dok ih je 11 umrlo.

www.medjugorje-news.com/bljesak.info

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er