SVECI

Sveti Ambrozije 

Danas Crkva slavi svetog Ambrozija, biskupa Milana i crkvenog naučitelja. Ambrozije je jedan od četvorice crkvenih otaca zapadne Crkve. Rođen je oko 340. godine u današnjem Trieru u Njemačkoj, u rimskoj kršćanskoj obitelji. 

Prema predaji, još u kolijevci na lice mu se spustio roj čela i, ne naudivši dječaku, ostavio na njegovim usnama kap meda. Roditeljima je to bio znak da će Ambrozije postati velikan s velikim govorničkim darom. Nakon očeve smrti odlazi u Rim u kojemu studira pravo, književnost i retoriku. Po završetku studija postavljen je za upravitelja pokrajina Ligurije i Emilije sa sjedištem u Milanu.

Kada je 374. godine umro milanski biskup i kada je Ambrozije došao smiriti nerede koji su nastali kod izbora novoga biskupa, narod ga je, na poticaj jednoga dječaka, jednoglasno izabrao za biskupa, premda nije još bio ni svećenik pa čak ni kršten. U tjedan dana primio je krštenje te svećeničko i biskupsko ređenje. Sav je svoj imetak prodao i novac razdijelio sirotinji. U narodu je bio iznimno popularan, a imao je i velik politički utjecaj. Dao se na proučavanje teološke literature i Staroga zavjeta na grčkom, postavši vrsnim propovjednikom.

Uspio je zadiviti i kasnije svetog Augustina, koji do tada nije imao visoko mišljenje o kršćanskim propovjednicima. Susret s Ambrozijem iz korijena je promijenio Augustina, te mu je Ambrozije postao duhovnim ocem i krstio ga. Za vrijeme svoje biskupske službe morao se boriti s arijancima, koji su u onome kraju bili brojni i jaki. Borio se s njima teološkim argumentima i odbio im predati neke crkve koje su neopravdano zahtijevali. Svoju je neustrašivost pokazao i kad je iz Crkve izopćio cara Teodozija I. koji je, zbog nekih nereda, na hipodromu dao pobiti sedam tisuća ljudi. Car je bio prisiljen vršiti dugu i tešku javnu pokoru prije nego ga je Ambrozije rehabilitirao.

Prije kraja života Ambrozije se povukao u Bolognu. Umro je 397. i pokopan je u Milanu, u po njemu nazvanoj bazilici, uz svete Gervazija i Protazija. Pripisuje mu se nastanak ambrozijanskoga liturgijskog obreda. Pripisuju mu se mnogi himni, pa i svečani zahvalni himan “Te Deum” odnosno “Tebe Boga hvalimo”. Ambrozije je ispovjednik i naučitelj Crkve, kao i jedan od četiri latinska crkvena oca. Zaštitnik je pčelara, prosjaka, učenja i grada Milana. Prikazuju ga kao biskupa s mitrom i plaštem, kako u ruci drži knjigu, znak svoje učenosti a katkada i bič, simbol njegove borbe protiv arijanaca koje je istjerao iz sjeverne Italije.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er