VJERA I DUHOVNOST

Svećenik otkriva: Evo što je potrebno za uspješni korizmeni post

“Post, molitva i djela milosrđa su poput žrtvi koje se prinose Bogu, ako tome ne prethodi ispovijed, iskreno kajanje i opraštanje tada je ta žrtva kljakava i s manom, nije prvina, nije ono najbolje već suvišak, to je onda post koji se daje bez srca”, poručuje svećenik fra Mate Bašić.

Fra Mate Bašić na društvenim mrežama uoči početka korizme dao je poticaj za što uspješniji post:

Da bi se mogao započeti dobar korizmeni post ili bilo koja vrsta duhovnog rasta, potrebno je iskreno ispovjediti grijehe i oprostiti drugima prije samog posta. Ako post i odricanje nemaju toga temelja tada će post biti mučenje, duhovnost jalova jer se kroz post i molitvu duh neće uzdizati prema nebu, već će, iako ima dobra krila, poput vrapca, privezanog za granu, ostati vezan za zemlju.

Post, molitva i djela milosrđa su poput žrtvi koje se prinose Bogu, ako tome ne prethodi ispovijed, iskreno kajanje i opraštanje tada je ta žrtva kljakava i s manom, nije prvina, nije ono najbolje već suvišak, to je onda post koji se daje bez srca. Tada miris toga posta nije miomiris, već smrad koji nije ugodan Bogu.

Post i odricanje za svećenika

Ove korizme, možda bismo mogli post i odricanje, uz molitvu i djela milosrđa činiti za svoga župnika, svećenike na svojoj župi, biskupa svoje biskupije. Zamislimo da samo jedan posto župljana jedne župe kroz korizmu posti za svoga župnika, za svoje svećenike, jedan post biskupije za svoga biskupa…

Time svakako post dobiva dodatni smisao, molitva pokazuje brigu za svoju župnu zajednicu te tako župna zajednica postaje jedno tijelo, Duhom Svetim sabrana u jedno. Kao što je napisao kardinal Sarah: “Ako tvoj župnik, biskup, papa, nije svet, budi ti svet za njih,” poručuje svećenik!

hkm.hr

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er