VJERA I DUHOVNOST

Svećenik objašnjava: Je li grijeh ako prekinemo zavjet a nismo ga ispunili?

Je li se vama kada dogodilo da ste se zavjetovali a da ste zavjet prekinuli i niste ga ispunili onako kako ste obećali? Na primjer; zavjetovali ste se da ćete svaki dan moliti krunicu i litanije za neke nakane do jednog određenog vremena, ali se dogodi da ne izmolite jedan ili više dana, pa se pitate je li to spada pod teški grijeh i jeste li dužni to ispovjediti?

Prije svega, svaka težnja za dubljim duhovnim razvitkom je za pohvalu. Zavjet je, kako kaže Katekizam, promišljeno i slobodno Bogu dano obećanje o mogućem i većem dobru, te se mora ispuniti iz kreposti bogoštovlja. Kod ovakvog slučaja ipak bi se trebao razmisliti jesu li zavjeti dati slobodno i promišljeno ili je to ipak bila sama pobožna nakana za vrijeme hodočašća.

Teško je govoriti u kategorijama težine grijeha što to znači neispunjen zavjet, osobito ako je on kontinuiran. Preporučio bih vam ipak da u ispovijedi to spomenete. A ako vam svakodnevno izvršenje takvog zavjeta predstavlja veću teškoću, tada ga u ispovijedi zamijeniti nekim lakšim zavjetom koji je vama prikladniji.

BVB don Damir Stojić

www.medjugorje-news.com

Izvor
rastimo u gospodinu
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er