VJERA I DUHOVNOST

Stravični susreti svete Terezije Avilske s đavlom – Evo s čim ga je zauvijek otjerala od sebe

Sveta Terezija Avilske pripovijeda o strašnom susretu s demonskim silama i kako ga je lako otjerala. Sveti Pavao je napisao Korinćanima: “Bog je vjeran i neće dopustiti da budete kušani preko vaše snage, nego će vam s kušnjom pružiti i izlaz da možete izdržati” (1. Korinćanima 10). :13).

Takav je bio slučaj s bezbrojnim svecima koji su bili vidljivo iskušavani od strane demona, ponekad čak i fizički napadnuti od strane tih zlih stvorenja. Ti su sveci bili jaki u vjeri i Bog je dopustio da budu kušani na takav način, ali im je uvijek osiguravao “put bijega”. U životu svete Terezije Avilske uzdigla se na vrhunce svetosti i to je razbjesnilo đavla. Nastojao ju je odgovoriti od njezina duhovnog putovanja i počeo ju je posjećivati. Jednu takvu priliku zabilježila je u svojoj autobiografiji i objašnjava što je natjeralo vraga u bijeg, piše Aleteia

Jednom, dok sam bila u oratoriju, pojavio se na mojoj lijevoj ruci u odvratnom obliku; dok mi je govorio, posebno sam opazila njegova usta, koja su bila užasna. Činilo se da iz njegova tijela izlazi veliki plamen, koji je bio jako svijetao i nije bacao sjenu. Rekao mi je na užasan način da sam mu doista pobjegla iz ruku, ali on će me ipak uhvatiti. Jako sam se bojala i prekrižila sam se koliko sam mogla, nakon čega je on nestao, ali se odmah vratio.

To se dogodilo dvaput i nisam znala što učiniti. Ali tamo je bilo nešto svete vode, pa sam malo bacila u smjeru ukazanja, i više se nije vratilo… Iz drugog sam iskustva naučila da nema ničeg boljeg od svete vode koja bi tjerala đavle u bijeg i sprječavala ih da se ponovno vrate.

Bježe i od Križa, ali se vraćaju; tako da sveta voda mora imati veliku moć. Sveta voda je sakramental Crkve koji zaziva spasonosnu Božju snagu. Nadalje, sveta voda ima dvostruko značenje podsjeća nas na naše krštenje kao i simbol duhovnog čišćenja.

Kaže se da sveta voda ima veliku moć nad đavlom jer đavao ne može podnijeti ovu “čistu” vodu, budući da je potpuno nečist zauvijek. To je podsjetnik na vodu koja je iscurila iz Kristova boka, što je simbol krštenja, i podsjeća na dan poraza đavla (Kristovo raspeće). Bog uvijek pruža način da se pobijedi zlo!

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er