VJERA I DUHOVNOST

Što znači geslo svetog Ivana Pavla II., Totus Tuus?

Jedno od obilježja života svetoga Ivana Pavla II. može se pronaći u geslu kojega je izabrao kao biskup, a kojega se držao i kada je izabran za papu. Kada svećenik bude zaređen za biskupa, on će obično izabrati geslo koje je učvršćeno na njegovom osobnom grbu. To je drevna tradicija koju još uvijek održavaju mnogi biskupi diljem svijeta.

Sveti Ivan Pavao II. zaređen je za pomoćnog biskupa Krakova u Poljskoj 28. rujna 1958., na blagdan svetog Vaclava. Zatim je odabrao riječi “Totus Tuus” da se stave na njegov biskupski grb. Značenje Totus Tuus Ivan Pavao II. objasnio je zašto je izabrao te riječi u knjizi Prijeći prag nade:

Totus Tuus. Ovaj izraz nije samo izraz pobožnosti, ili jednostavno izraz odanosti. To je više. Tijekom Drugog svjetskog rata, dok sam bio zaposlen kao tvornički radnik, počela me privlačiti marijanska pobožnost. U početku mi se činilo da bih se trebao malo distancirati od marijanske pobožnosti svoga djetinjstva, kako bih se više usredotočio na Krista. Zahvaljujući sv. Ljudevitu Montfortskom shvatio sam da je istinska pobožnost prema Majci Božjoj zapravo kristocentrična, dapače, vrlo duboko ukorijenjena u Otajstvu Presvetog Trojstva, te otajstvima Utjelovljenja i Otkupljenja.

Ivan Pavao II. također je objasnio odakle potječe cijeli izraz u Pismu monfortanskoj redovničkoj obitelji:

Kao što je poznato, moj biskupski grb simbolično ilustrira gore citirani evanđeoski tekst; moto Totus tuus nadahnut je naukom sv. Ljudevita Marie Grigniona de Montforta (usp. Dar i otajstvo, str. 42-43; Rosarium Virginis Mariae, br. 15). Ove dvije riječi izražavaju potpunu pripadnost Isusu po Mariji: “Tuus totus ego sum, et omnia mea tua sunt”, napisao je sveti Ljudevit Marie, a njegove riječi prevodi: “Sav sam tvoj, i sve što imam tvoje je, o najljubazniji Isuse, po Mariji, tvojoj presvetoj Majci” (Traktat o istinskoj pobožnosti, br. 233).

Nauk ovog sveca imao je dubok utjecaj na marijansku pobožnost mnogih vjernika i na moj život. Sveti Ludevit de Montfort bio je svećenik iz 18. stoljeća posvećen Djevici Mariji i objašnjava što se događa s molitvama upućenim Gospi u svojoj knjizi Prava pobožnost prema Mariji: Blažena Gospa, u svojoj neizmjernoj ljubavi prema nama, žarko želi primiti u svoje djevičanske ruke dar naših djela, udijelivši im čudesnu ljepotu i sjaj, i najsretnije ih prikazati Isusu. Više slave se daje našem Gospodinu na ovaj način nego kada prinosimo žrtvu vlastitim krivim rukama.

Sveti Ivan Pavao II. čvrsto je vjerovao u način na koji je sveti Ljudevit Montfortski predstavljao marijansku pobožnost i to ga je toliko pogodilo da je za svoje geslo izabrao “Totus Tuus”.

aleteia.org

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er