VJERA I DUHOVNOST

Što nam rastresenost tijekom molitve govori o stanju naše duše

Unutarnje smetnje tijekom molitve teško su premostiva prepreka, a često mogu otkriti više o stanju naše duše.

Kada većina nas pokušava moliti, obično smo bombardirani raznim smetnjama, unutarnjim i vanjskim. Vanjske distrakcije je lakše obuzdati, jer obično uključuju stvari kao što su gašenje radija, utišavanje mobitela ili preseljenje na skrovitije mjesto. Teže je nositi se s unutarnjim smetnjama, jer obično dolaze iz našeg vlastitog lutajućeg uma.

Katekizam Katoličke Crkve opisuje ovu uobičajenu prepreku molitvi: Uobičajena poteškoća u molitvi je rastresenost. Može utjecati na riječi i njihovo značenje u usmenoj molitvi; može se dublje ticati onoga kome se molimo, u glasnoj molitvi (liturgijskoj ili osobnoj), meditaciji i kontemplativnoj molitvi. KKC 2729

Kako se boriti protiv smetnji tijekom molitve

Katekizam dalje objašnjava da bi “upustiti se u lov na one koji odvlače pažnju značilo upasti u njihovu zamku” (KKC 2729). To znači da ne bismo trebali svjesno skrenuti pozornost na te distrakcije jer tada postajemo još rastreseniji. Umjesto toga, Katekizam tvrdi da ove smetnje otkrivaju više o stanju naše duše nego bilo što drugo: [K]ada je sve što je potrebno okrenuti se svome srcu: jer distrakcija nam otkriva na što smo vezani, a ova ponizna svijest pred Gospodinom trebala bi probuditi našu preferiranu ljubav prema njemu i navesti nas da mu odlučno ponudimo svoje srce da se pročisti. U tome je bitka, izbor kojem gospodaru služiti. KKC 2729

Ovo otkrivenje može biti teško razaznati i bilo bi preporučljivo konzultirati se s duhovnim voditeljem kako bismo ispravno otkrili što te smetnje otkrivaju o nama samima. Ipak, možda je istina da je naše srce previše vezano za užurbanost dana nego za Boga. Možda smo previše zabrinuti zbog našeg popisa namirnica ili raznih aktivnosti u koje su naša djeca ili unuci uključeni nakon škole. Ili smo možda previše ovisni o raznim aplikacijama na našem telefonu i više nas zanima što naši prijatelji objavljuju na Facebooku nego što nam Bog pokušava govoriti tijekom molitve.

Kakvu god distrakciju borimo svladati, možda bi bilo vrijedno zapisati ih i vidjeti postoji li obrazac. Ako postoji, naše srce možda nije na pravom mjestu i Bog bi možda trebao pročistiti naše srce kako bismo mogli biti više usredotočeni na njega tijekom molitve.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er