CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Postoji 5 načina kako se pripremiti za primanje euharistije

Isto kao što bismo se posvetili pripravi za neku svečanu večeru, još je više potrebno dostojno se pripraviti za vječnu gozbu.

Primanje pričesti na usta ili na ruke nije odlučujuća odrednica naše pobožnosti. Kada je riječ o euharistiji, najprije treba obratiti pozornost na našu duhovnu pripravu kako bismo ju dostojno fizički primili. Catholic Link je tako izdvojila pet ključnih točaka kako se pripremiti za susret sa živim Kristom.

1. Primajte euharistiju u stanju milosti

Prva točka nije samo savjet već i obveza koja se nalaže Zakonikom kanonskog prava u kojemu piše: “Tko je svjestan teškog grijeha neka, ako prije ne obavi sakramentalnu ispovijed, ne slavi misu i neka se ne pričešćuje Gospodinovim Tijelom, osim ako ima važnog razloga a nema pogodne prigode za ispovijed; u tom slučaju neka se sjeti da je dužan pobuditi čin savršenog pokanjanja koji uključuje nakanu da se ispovijedi što prije” (Kan. 916).

Ukratko, ako ste u stanju smrtnoga grijeha, najprije se uputite prema ispovjedaonici, a zatim primajte euharistiju.

2. Pridržite se euharistijskog posta

Ovo je također obveza.

Kan. 919: Tko želi primiti presvetu euharistiju neka se barem sat vremena prije svete pričesti uzdrži od bilo kakva jela i pića, izuzevši samo vodu i lijek.

Ovo se ne odnosi na bolesne i na osobe starije životne dobi.

Dobro je znati što Crkva nalaže, no treba znati i zašto nalaže euharistijski post, a za to postoje dva razloga.

Najprije je pokora dobra za duhovni rast i disciplinu, a drugo, fizičku glad koju osjećamo bi nas trebala podsjetiti na glad i žeđ koju bismo trebali imati za euharistijom. Stavimo li u perspektivu, sat vremena nije puno vremena uzimajući u obzir da je nekoć to vrijeme bilo puno duže.

3. Dođite na misu nekoliko minuta ranije

Sudjelovanje na misi i primiti Isusa Krista u euharistiji najvažnija je stvar koju bismo ikad mogli učiniti.

Zamislite da idete na jednu vrlo važnu večeru s biskupima ili diplomatima. Vjerojatno ne biste jednostavno ušetali u dvoranu, sjeli za stolom i počeli jest, nego biste se pristojno obukli, pripremili, došli nekoliko minuta ranije kako biste pozdravili ljude, a kada sjednete za stolom, slijedili biste određeni protokol. Postoji dakle, jedna određena priprava.

Ako toliko pažnje posvećujemo nekoj svečanoj večeri, koliko bismo još pažnje trebali usmjeriti prema vječnoj gozbi? Uzmite si nekoliko minuta prije mise kako biste pripravili svoje srce za primanje Krista.

4. Učinite znak poštovanja prije primanja euharistije

Primit ćete tijelo, krv, dušu i božanstvu našega Kralja. Kako bismo ikada mogli iskazati dovoljno poštovanje koji taj trenutak zaslužuje? Vjerojatno nećemo nikada moći, no možemo učiniti ono što je u našim mogućnostima. To možemo izraziti tako da pokleknemo ili se duboko naklonimo prije primanja euharistije. U ovom činu poštovanja, priznajemo da je pred nama Gospodin te ga primamo u poniznosti.

5. Zahvalite nakon pričesti

Vratimo se nakratko na usporedbu sa svečanom večerom. Jednom kada završimo s jelom, ne bismo jednostavno ustali i otišli, pogotovo ako ostali i dalje jedu te čeka još jedan slijed.

Nakon što primimo pričest, mi smo sjedinjeni s Kristom. Ovo je naša prilika za otvaranje svojih srdaca bez zadrške. Prilika da izlijemo svoju ljubav, da ga zamolimo za potrebnu milost.

Samim time što se zadržavamo u molitvi nakon pričesti, poručujemo Isusu koliko nam je važan, kako je naš odnos s njim bitan i zahtjeva našu ljubav i pažnju.

www.medjugorje-news.com/hkm.hr

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er