CRKVAMEĐUGORJEVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Kardinal Puljić o Hercegovačkom slučaju i Međugorju

Kardinal Vinko Puljić uvijek je bio čovjek pomirenja i dijaloga. Da je on, kao Hercegovac, bio postavljen u Mostarsko-duvanjsku biskupiju tamo 1992. godine danas ne bismo sigurno pričali ni o slučajevima ni o “slučajevima”.

On vrši službu nadbiskupa Vrhbosne. Kao obrambeni štit na prvoj crti u Sarajevu, branio je uvijek svoj narod, ali i djelovao smirujuće onda kada su Hrvati izgledali izgubljeni i bez nade. U Sarajevu je ostao i u najtežim ratnim vremenima, a meta je bio i nekad, a nažalost i sada, jer mnogi ne vide ovu zemlju, kao što je on vidi, jednakopravnu, u kojoj će svi biti sretni i zadovoljni. Ljudi mržnje ne mogu mu oprostiti što on još vjeruje u nju.

I danas, pred odlaskom u mirovinu, još uvijek aktualni kardinal i nadbiskup Vrhbosne šalje snažne poruke, a osnažio je ovih dana u intervjuu za Bitno.net i svog nasljednika mons. Tomu Vukšića, te novog hercegovačkog biskupa Petra Palića, s obzirom da ga čekaju teme koje je Palićev prethodnik gurnuo u krajnost mržnje. Radi se o Hercegovačkom slučaju i Međugorskom fenomenu.

– Ove godine zabilježene su i promjene u upravljačkim strukturama Crkve. Što očekujete od Vašeg nasljednika na mjestu vrhbosanskog nadbiskupa, mons. Tome Vukšića? Također, što očekujete od biskupa Petra Palića koji je imenovan biskupom Mostarsko-duvanjske i upraviteljem Trebinjsko-mrkanske biskupije, pogotovo s obzirom na osjetljive teme poput Međugorja i tzv. „hercegovačkog slučaja“?

Mislim da nemam posebno što očekivati osim toga da mons. Vukšić prihvati svoje poslanje koje je dobio od Svetog Oca, a što je već do sada i pokazao. Vjerujem da će kroz ovo vrijeme još bolje upoznati stanje u Nadbiskupiji, a da će i meni pomoći da privedem svoj mandat uspješno kraju.

A za mons. Palića vjerujem da će svojim mladenačkim duhom i pastoralnim iskustvom umješno pristupiti svim tim poteškoćama te djelovati na dobro Crkve i spasenje duša – kazao je uzoriti kardinal Puljić.

www.medjugorje-news.com/grude.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er