PAPA FRANJO

Papa Franjo: Vodu ne treba iskorištavati radi novca nego za stvaranje napretka

Papa je poslao poruku sudionicima Događaja na visokoj razini o djelovanju u svrhu zdravlja oceana pod naslovom “Uronjeni u promjene”, koji je 8. lipnja završio u Kostarici: vrjednujmo korisnost svakog vodnog resursa u sigurnosti hrane, regulaciji klime i borimo se protiv onečišćenja kako bismo joj vratili njezinu dragocjenu ljepotu

Mediji ju nazivaju “plavim zlatom”, za Papu je ona “dragocjeni Božji dar”, za dio svijeta “valuta za razmjenu, razlog za špekulacije, pa čak i sredstvo za iznudu”. Riječ je o vodi, jednoj od tema učiteljstva obrađenoj u enciklici Laudato si’, kao i u brojnim drugim intervencijama, na koju se papa Franjo ponovno osvrnuo u poruci upućenoj sudionicima dvodnevnoga ‘Događaja na visokoj razini o djelovanju za oceane’, pod naslovom “Uronjeni u promjene”, koji je 8. lipnja završio u kostarikanskom gradu San Joséu. U poruci je upozorio da se prema glavnom resursu za život ne valja odnositi bez dužnoga poštovanja.

Voda je – piše Papa – potrebna za život čovjeka, bez nje ne može biti napretka, pa ni društvenoga, a ipak – ističe – žalosno je primijetiti da te epitete iskrivljujemo preobražavajući ono što je korisno, poput vode, u objekt koji treba iskorištavati. Vrijeđamo ono što ostvaruje ponizni i tihi rad za opće dobro, idući toliko daleko da s njom postupamo kao s robom ili još gore, kao s oružjem kako bismo neki narod ucjenjivali.

Sveti Franjo je govorio o vodi kao o “čistoj” sestri, – podsjeća rimski biskup – pa čak i Acqua Vergine koja teče iz Fontane di Trevi svoje ime duguje mladoj djevojci iz naroda – prisjeća se Papa – koja je hrabro pokazala rimskim legionarima mjesto gdje se nalazio izvor vode koja je bila vrlo cijenjena zbog svoje čistoće. Voda dakle donosi ‘vrijednost’ ‘jednostavnim ljudima’ i unatoč tomu izložena je opasnosti da bude povrijeđena opakošću, sebičnošću i prezirom prema drugima, piše Vatican News.

Neka nam slika tog “lijepog rimskog izvora” – grada koji je – primjećuje papa Franjo – „uronjen u konceptualni ocean snage vodā“ – pomogne postati svjesni kako je cijela naša civilizacija uronjena u ocean te shvatiti da je potrebna radikalna promjena kako bismo vratili značenje tih pridjeva svetoga Franje – poželio je Papa. Na kraju je uputio apel da se voda valorizira zbog prehrambene sigurnosti, njezina skromnoga rada u regulaciji klime te za borbu protiv zagađenja kako bi se vratila njezina dragocjena ljepota, ostavljajući je netaknutom kao baštinu budućim generacijama.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er