CRKVAPAPA FRANJO

Papa Franjo: Prinos žena prijeko potreban u svijetu narušenom nasiljem

Primivši sudionike konferencije „Žene u Crkvi: stvarateljice ljudskosti“ papa Franjo je istaknuo važan prinos koji u Crkvi i u društvu daju vjernice laikinje i redovnice: njihovu ulogu treba vrjednovati; osim toga, postoji potreba za obrazovanjem, jer tamo gdje je nedostaje nastaju velike nejednakosti i diskriminacije

U našem vremenu, razdrtom mržnjom, u kojem je čovječanstvo, kojemu je potrebno osjetiti se voljeno, umjesto toga često ranjavano nasiljem, ratom i ideologijama koje guše najljepše osjećaje srca, prinos žena prijeko je potreban, jer žena svojom jedinstvenom sposobnošću za suosjećanje, svojom intuitivnošću i svojom urođenom sklonošću za skrb, zna unijeti ljubav tamo gdje je nema i ljudskost tamo gdje se ljudsko biće bori da pronađe sebe. Te je Papine riječi sudionicima međunarodne i međusveučilišne konferencije pod naslovom „Žene u Crkvi: stvarateljice ljudskosti“, prenio otac Pierluigi Giroli, iz Državnoga tajništva, kojemu je papa Franjo, nakon kratkog pozdrava prisutnima, povjerio svoj govor jer mu ga je – kako je rekao – zbog prehlade, malo teško pročitati.

Primjeri deset svetica

Papa je govor posvetio ženama, spominjući jednu po jednu deset svetica kojima je posvećen taj akademski događaj čija je svrha upoznati druge sa ženskim genijem i vrjednovati ga. Riječ je o Jozefini Bakhita, Magdeleine od Isusa, Elizabeth Ann Seton, Mariji MacKillop, Lauri Montoya, Kateri Tekakwitha, Tereziji od Kolkate, Rafqi Pietri Choboq Ar-Rayès, Mariji Beltrame Quattrocchi i Daphrose Mukasanga, ličnostima koje su – kako je istaknuo Papa – u različitim vremenima i kulturama te u vremenima kada su žene bile više isključene iz društvenoga i crkvenoga života, vlastitim i drugačijim stilovima potaknule inicijative ljubavi, obrazovanja i molitve te izazvale nove duhovne dinamike i važne reforme u Crkvi, piše Vatican News.

U Crkvi trebamo cijeniti žene

Sveti se Otac također spomenuo brojnih nepoznatih ili zaboravljenih žena koje su, svaka na svoj način, snagom svojega svjedočanstva poduprle i preobrazile obitelji i zajednice te dodao da je to Crkvi potrebno, jer Crkva je žena: kći, zaručnica i majka.

Pomozimo jedni drugima, bez prisiljavanja i bez razdora, nego s pozornim razlučivanjem, poslušni glasu Duha i vjerni u zajedništvu, pronaći prikladne načine kako bi se veličina i uloga žene bolje cijenila u Božjem narodu.

Važnost obrazovanja

Rimski je biskup potom istaknuo također koliko je važno obrazovati žene, koje su često diskriminirane, posebno tamo gdje im je uskraćeno obrazovanje.

U svijetu, u kojemu žene još uvijek trpe toliko nasilja, nejednakosti, nepravde i zlostavljanja – a to je skandalozno, još više za one koji ispovijedaju vjeru u Boga “rođenog od žene” – postoji ozbiljan oblik diskriminacije, koji je upravo povezan s obrazovanjem žena. Od njega se strahuje u brojnim kontekstima, ali put do boljih društava prolazi upravo kroz obrazovanje djevojčica i djevojaka, što koristi ljudskom razvoju. Molimo i zauzmimo se za to!

Svetost je moguća transverzalna odgojna linija

Pohvalivši tu inicijativu papinskih sveučilišta, instituta i fakulteta, koja nas – kako je napomenuo – u kontekstu sveučilišnoga pastorala, nudeći svjedočanstva svetosti, osobito ženā, potiče da podignemo pogled, da proširimo horizont svojih snova i načina razmišljanja i da se pripremimo za nasljedovanje visokih ideala, Papa je istaknuo da je svetost moguća transverzalna obrazovna linija u cjelokupnom pristupu znanju. Pritom je izrazio nadu da će sveučilišta, osim mjesta studiranja, istraživanja i učenja, biti i informativna mjesta i formativne sredine, u kojima se pomaže otvoriti um i srce djelovanju Svetoga Duha.

Stoga je važno upoznati druge sa svetcima, i posebno sveticama, u svoj dubini i konkretnosti njihove ljudskosti: na taj će način formacija moći još više dotaknuti svaku osobu u njezinoj cjelovitosti i jedinstvenosti.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er