CRKVAPAPA FRANJO

Papa Franjo: Male ideološke skupine protivile su se istospolnim blagoslovima – Afrika je ‘poseban slučaj’

Papa Franjo sugerirao je da protivljenje vatikanskom odobrenju neliturgijskih blagoslova za istospolne parove uglavnom dolazi od “malih ideoloških skupina” s izuzetkom Afrike, za koju je rekao da je “poseban slučaj”.

“Oni koji žestoko prosvjeduju pripadaju malim ideološkim skupinama”, rekao je Franjo u ponedjeljak u intervjuu za talijanske novine La Stampa, prema engleskom prijevodu crkvenih Vatican News. Što se tiče biskupa u Africi, koji su izrazili neke od najsnažnijih kritika takvih blagoslova, Papa je rekao da su oni “poseban slučaj” jer je “za njih homoseksualnost nešto ‘ružno’ s kulturnog gledišta; oni to ne podnose.” Dikasterij za nauk vjere (DDF), na čelu s kardinalom Víctorom Manuelom Fernándezom, objavio je 18. prosinca 2023. deklaraciju pod naslovom Fiducia Supplicans, što je izazvalo reakciju.

Deklaracija dopušta “spontane” pastoralne blagoslove za “istospolne parove” i druge parove u “neredovitim situacijama”, ali ne dopušta liturgijske blagoslove, priznavanje građanskih zajednica ili bilo kakve radnje koje bi blagoslove činile sličnim braku.

Biskupi diljem svijeta podijeljeni su oko toga kako provesti dokument i treba li ga uopće provoditi. Simpozij biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara, koji predstavlja sve afričke biskupske konferencije, odbija blagosloviti istospolne parove. U priopćenju se navodi da se takvi blagoslovi ne mogu provesti na kontinentu “a da se ne izlože skandalima”.

Vezani članci

Biskupske konferencije u Mađarskoj i Poljskoj na sličan su način odbacile bilo kakve blagoslove za istospolne parove, kao i razni drugi biskupi diljem svijeta. S druge strane, čelnici biskupskih konferencija u drugim zemljama, poput Austrije, Njemačke i Argentine, prihvatili su deklaraciju i mogućnost blagoslova istospolnih parova. Neke druge biskupske konferencije, poput Sjedinjenih Država, prihvatile su deklaraciju, ali su stavile snažan naglasak na to da se takvi blagoslovi ne miješaju s promjenom crkvenog učenja, prenosi CNA

Papa Franjo je u svom intervjuu odbacio ideju da bi ova podjela mogla izazvati raskol u Katoličkoj crkvi. “U Crkvi su uvijek postojale male skupine koje su pokazivale odraze raskolničke prirode”, rekao je papa. “Moramo ih pustiti da nastave i prođu… i gledati naprijed.” Franjo je rekao kako vjeruje da će “postupno, svi biti uvjereni u duh deklaracije”, za koju je rekao da “ima cilj uključiti; ne dijeliti.” Dodao je da nas deklaracija “poziva da prihvatimo i vjerujemo ljudima, te da vjerujemo Bogu”.

“Evanđelje treba posvetiti svakoga”, rekao je Papa. “Naravno, mora postojati dobra volja. I potrebno je dati precizne upute o kršćanskom životu (naglašavam da se ne blagoslivlja zajednica, nego osobe). Ali svi smo grešnici: Zašto bismo pravili popis grešnika koji mogu ući u Crkvu i popis grešnika koji ne mogu biti u Crkvi? Ovo nije Evanđelje.” Ranije ovog mjeseca, DDF je izdao priopćenje na pet stranica kao odgovor na reakciju nekih biskupa. U priopćenju za vijest, koje je napisao kardinal Fernández, stoji da se protivljenje “ne može tumačiti kao doktrinarno protivljenje jer je dokument jasan i definitivan o braku i seksualnosti.”

“Nema mjesta da se doktrinarno distanciramo od ove deklaracije ili da je smatramo heretičkom, suprotnom tradiciji Crkve ili bogohulnom”, rekao je kardinal.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er