VJERA I DUHOVNOST

Papa Benedikt XVI: Evo kako lakše nositi svoj križ

Kako kaže Benedikt XVI., ovako gledati križ znači vidjeti da je Bog jači. Nije li ovo prilika? Stavite se na Peterovo mjesto. Upravo je prekorio Isusa što je predskazao Muku (evanđelje ove nedjelje). Gospodin zauzvrat prekorava Petra: Odlazi od mene, sotono! I tada, odmah, Isus kaže ovo: “Tko hoće za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka me slijedi.”

Možda smo skloni “križ” smatrati teškoćama, nevoljama, uznemirenjima, prilikama za samoodricanje. Ali kada se razmatra unutar njegovog konteksta, vidimo da “križ” podrazumijeva mnogo više. Jer s ovom grdnjom Peter se nalazi na najnižoj točki svog života. Vjerojatno se nikada nije osjećao gore, jer su ga upravo prozvali “Sotonom”! Ali to je, TU bijedu, tu pustoš i tjeskobu koju Isus želi da Petar uzme u samoodricanju kao svoj križ. Isus zapovijeda Petru: Uzmi svoj križ ODMAH!

Kako što je papa Benedikt XVI. rekao: “Iako je ‘križ’ možda težak, on nije sinonim za nesreću, sramotu, koju treba izbjegavati u svakom pogledu; nego je to prilika slijediti Isusa i time steći snagu u borbi protiv grijeha i zla” (naglasak dodan). Biti ujedinjen s Isusom u preuzimanju križa sastoji se od suočavanja s jadom i stvarnim zlom koje stvaramo kad god razmišljamo i živimo izvan Isusa. Uzeti svoj križ znači odbiti podleći svojim osjećajima srama, krivnje, samoprijezira.

Nosimo svoj križ slijedeći Isusa kada prepoznamo, u brutalnoj iskrenosti, ono što jesmo kada smo prepušteni sami sebi … i, u toj bolnoj spoznaji, volimo Isusa. Zanijekati sami sebe znači reći Ne svim varljivim mislima koje možemo imati o vlastitoj “dobroti” odvojeno od Boga. Slijedimo Isusa kada ga volimo u spoznaji što smo bez njega…u stvarnom iskustvu naše malodušnosti. “Križ je razoružavanje sebe kojim se predajemo Bogu” (fra Bernard Bro). Križ je pročišćenje koje skida s nas sve što nije u Isusu. Vjerno nošenje križa služi da nas sve više suobličuje Isusu Kristu.

Vezani članci

Sveti Teodor Studit (+826) kaže da se “križem oslobađamo neprijateljskih stega i hvatamo se za snagu spasenja”.

Papa Benedikt XVI. istaknuo je da “slijediti Krista znači prihvatiti unutarnju bit križa, naime, radikalnu ljubav izraženu u njemu:” Križ kao znak tjera nas da pogledamo opasnost čovjeka i svih njegovih gnjusnih djela; u isto vrijeme tjera nas da gledamo na Boga, koji je jači – jači u svojoj slabosti – i na činjenicu da smo od Boga ljubljeni. To je u tom smislu znak oprosta. Vjerojatno je sve u utučenom Petru htjelo pobjeći što brže i dalje od Isusa, toliko ga je obuzimao šok i sram zbog njihove razmjene. Milost – čudo – je to što je Petar ostao (pogledajte dirljiv prikaz ovoga u filmu Isus iz Nazareta. Petar ga je slijedio.

Sveta Katarina Sijenska nas potiče: Sa strahovitom plamtećom ljubavlju ponijet ćete križ, gdje je smrt smrtnog grijeha potrošena i uništena, gdje smo osvojili život. I evo što će to učiniti za vas: kada uzmete križ, svi vaši prošli grijesi protiv Boga bit će uklonjeni. I tada će ti Bog reći: “Dođi, moje ljubljeno dijete. Naporno si radio za mene. Sada ću te ja zamijeniti; Ja ću te odvesti na svadbenu gozbu vječnog života.”

Jer “samo kao križonoša netko pripada Kristu” (A. Sertillanges) Pjesnik i isusovački svećenik fr. Gerard Manley Hopkins ovako se molio: O Bože, uzdigni me iznad mene u više stanje milosti u kojemu mogu imati više jedinstva s tobom, u kojemu mogu biti revniji vršiti tvoju volju i biti slobodniji od grijeha. Jer biti podignut na viši stupanj milosti znači biti podignut na viši križ.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er