SVIJETVIJESTI

Osoblje muzeja uz psovke izbacilo katoličke studente jer su nosili pro-life kape

Skupina katoličkih studenata izbačena je iz Nacionalnog svemirskog i zrakoplovnog muzeja Smithsonian jer je muzejsko osoblje neprijateljski reagiralo na njihove odgovarajuće plave pro-life kape.

Dvanaest učenika iz škole Naše Gospe od Krunice( Our Lady of Rosary) u Greenvilleu, Južna Karolina, i njihovi pratitelji prisustvovali su Hodu za život u Washingtonu, D.C., 20. siječnja. Nosili su plave pro-life kape s natpisom “Krunica za život. ” Nakon skupa posjetili su Nacionalni muzej zrakoplovstva i svemira Smithsonian, koji je poznat po svojim eksponatima originalnog Wright Flyera iz 1903. i zapovjednog modula Apolla 11, piše CNA.

Iako su drugi posjetitelji nosili različite vrste kapa, kako tvrdi odvjetnik Jordanu Sekulowu iz Američkog centra za pravo i pravdu, studenti su tretirani drugačije. Sekulow je rekao da su studenti “privedeni nekoliko puta i rečeno im je da će biti prisiljeni otići ako ne skinu svoje pro-life kape.”

“Muzejsko osoblje ismijavalo je studente, vrijeđalo ih psovkama i komentiralo da je muzej ‘neutralna zona’ gdje ne mogu iznositi takve izjave”, rekao je Sekulow u izjavi od 27. siječnja. “Zaposlenik koji je na kraju prisilio studente da napuste muzej trljao je ruke od veselja dok su izlazili iz zgrade.” Okarakterizirao je postupanje prema studentima kao “očitu diskriminaciju” i istaknuo da je Smithsonian federalni entitet.

Najmanje dva studenta zastupa Američki centar za pravo i pravdu. Nacionalni muzej zrakoplovstva i svemira Smithsonian rekao je da je već napravio promjene nakon incidenta. “Tražiti od posjetitelja da skinu šešire i odjeću nije u skladu s našom politikom ili protokolima”, rekla je za Fox News Alison Wood, zamjenica direktora komunikacija muzeja. “Omogućili smo trenutnu obuku kako bismo spriječili ponovnu pojavu ove vrste incidenta i odredili korake kako bismo osigurali da se to više ne dogodi.”

CNA je tražio komentar od muzeja, ali nije dobio odgovor putem objave. Sekulow je rekao da bi pravni postupak mogao biti na pomolu. “Pripremamo se pokrenuti pravni postupak za obranu ustavnih prava ove djece”, rekao je. “Nitko, a posebno djeca, ne bi se trebala bojati da će ga državni dužnosnici izbaciti iz nacionalnog muzeja samo zato što nose kršćanski pro-life šešir.”

“Ovo je bilo jasno kršenje Prvog amandmana, ne samo njihove slobode govora nego i vjere”, nastavio je Sekulow. “Savezna vlada ne može zabraniti govor s kojim se ona ili njezini zaposlenici ne slažu.”

Katolička biskupija Charleston odgovorila je na incident u izjavi za medije – “Tisuće katoličkih studenata svake godine sudjeluje u Maršu za život i podupiremo njihovo pravo da se bore za život”, priopćila je biskupija.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er