CRKVAOBITELJOSTALOVJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

OFFLINE KAMP: ZAPOČELA AVANTURA BEZ INTERNETA

Ljetni kamp koji je okupio oko 30-ak mladih iz Sarajeva, Mostara, Konjica, Tolise, Orašja, Domaljevca, Zenice, Kiseljaka i Vareša

Nakon uspješno realizirana dva ljetna kampa u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., sudionici trećeg ljetnog kampa u srijedu, 15. srpnja 2020. započeli su svoju offline avanturu. Ljetni kamp koji je okupio oko 30-ak mladih iz Sarajeva, Mostara, Konjica, Tolise, Orašja, Domaljevca, Zenice, Kiseljaka i Vareša održava se u sklopu projekta Prevencije ovisnosti kod mladih-Klik za zdravlje i ima za cilj ponuditi priliku i prostor mladima osnovnih i srednjih škola da razvijaju svoje socijalne vještine kroz edukativni, duhovni, kreativni, sportski sadržaj. 

Na samome početku kampa, sudionike je pozdravio Josip Milanović, projekt koordinator koji je svim nazočnim poželio dobrodošlicu kazavši kako će offline kamp biti mjesto gdje će bez mobitela i interneta imati dovoljno prostora i vremena da upoznaju sebe, ali i svoje vršnjake. Sudionike kampa pozdravio je i vlč. Šimo Maršić, ravnatelj Centra za mlade Ivan Pavao II. koji se zahvalio svima na dolasku, ohrabrujući ih da znanje i iskustvo koje steknu na ovome kampu nesebično dijele sa svojim vršnjacima po povratku kućama. Nakon predstavljanja i vršnjačkih edukatora koji će tijekom pet dana trajanja kampa voditi projektne aktivnosti, sudionici su se međusobno upoznali kroz zanimljivu vježbu. 

Prvi dan kampa obogatila je i radionica Gdje smo bili, a gdje smo sada? na kojoj su sudionici u manjim skupinama podijelili svoja iskustva i osjećaje zbog situacije izazvane koronavirusom. Odgovarajući na nekoliko pitanja, svatko od nazočnih imao je priliku ispričati čega su u posljednje vrijeme plašio, na što su najviše ponosni tijekom pandemije koronavirusa, ali i jedni s drugima podijeliti svoje planove o tome gdje se i kako se vide u budućnosti.

Večernji dio programa bio je rezerviran za osmišljavanje himne skupina, gdje je svaka imala zadatak osmisliti ime svoje skupine, ali tekst i glazbu za istu koju su kasnije predstavili jedni drugima. Na ovaj način svatko od prijavljenih imao je priliku iskazati svoju kreativnost, glazbeni i plesni talent, te dati doprinos svojoj skupini. Prvi dan kampa završen je i večernjom molitvom kroz koju su se sudionici zahvalili Bogu na putovanju kroz koje će upoznati svoje prijatelje i vršnjake, ali i molili da vrijeme provedeno na kampu svakoga od njih ispuni snagom za nove izazove koje život nosi. Svetom misom koju je predvodio vlč. Damjan Soldo, pastoralni suradnik Centra za mlade Ivan Pavao II. u koncelebraciji vlč. Šime Maršića, ravnatelja Centra započeo je drugi dan Offline ljetnog kampa.

Po završetku Svete mise, program je nastavljen uz radionicu o ovisnostima, gdje su sudionici podijeljeni u manje skupine razgovarali o svemu onome što znaju o ovisnostima. Tako su imali priliku jedni s drugima podijeliti mišljenje o razlozima zbog čega danas mladi postaju ovisni, načinima prevencije i slično. Nakon kratkog upoznavanja s različitim vrstama ovisnostima kojima su mladi danas izloženi, svi zajedno pogledali su dokumentarni film pod nazivom Život je vrijedan življenja kroz koji je autorica filma kroz razne scene i obraćanje aktivnih mladih predstavila najčešće oblike ovisnosti, ali i borbu protiv istih. 

Nastavak drugog dana offline kampa ispunila je i radionica Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije kroz koju su sudionici imali priliku naučiti nešto više o medijskog pismenosti i medijskom aktivizmu mladih, ali i pravilima fotografije. Zanimljivost radionica bile su svakako i vježbe za sudionike koji su imali priliku sve ono o čemu su slušali praktično i primijeniti, te predstaviti jedni drugima. Drugi dan Offline kampa obogatile su i plesne radionice koje su izazvale oduševljenje kod sudionika, a koje su vodili vršnjački edukatori i animatori.  

Najzanimljiviji dio dana svakako je bio posjet Sarajevu gdje su učenici osnovnih i srednjih škola kroz zagonetke otkrivali znamenitosti grada Sarajeva i upoznavali se s njegovom poviješću. Potragu za blagom sudionici su mogli završiti jedno uz pomoć građana Sarajeva s kojima su morali komunicirati kako bi došli do određenih točki, jer uz sebe nisu imali ni mobitele, kao ni mapu grada Sarajeva. Po dolasku u Centar za mlade Ivan Pavao II. u kojem se odvija Offline ljetni kamp, svaka skupina trebala je pripremiti i posebni plakat te prezentirati destinacije koje su posjetili kao i zanimljivosti koje su naučili, što se u konačnici također bodovalo. Drugi dan Offline kampa završen je kratkom evaluacija sudionike te večernjom molitvom u kapelici sv. Ivana Pavla II. Treći dan Offline ljetnog kampa obilježilo je zajedništvo i timski duh.

Nakon Svete mise koju je predvodio vlč. Maršić, ravnatelj Centra u koncelebraciji vlč. Solde, sudionici su nastavili na kreativan način učiti o posljedicama ovisnosti. Podijeljeni u manje skupine na radionici pod nazivom Priče za laku noć mladi su kroz pisanje i scensko izvođenje bajki prikazali neke od najčešćih ovisnosti mladih. Iako njihove bajke nisu bile poput uobičajenih priča koje bi se čitale djeci za laku noć, ipak su dale jasnu poruku – kao što se bajke čitaju kako bi se iz njih izvuklo ono poučno za svakodnevni život, tako je važno iznova poticati mlade na promišljanje o posljedicama ovisnosti.  Po završetku odličnih timskih izvedbi Crvenkapice, Tri praščića, Trnoružice te Snjeguljice i sedam patuljaka sudionici su imali priliku čuti nešto više o projektu Koračajmo zajedno i nasilju na internetu na radionici koju je vodila Marija Puljić, djelatnica Centra. Odlično sredstvo za borbu protiv ovisnosti i jačanje timskog duha dakako je sport. Stoga su sudionici natječući se u svojim grupama na Sportskim igrama koje je vodio Mario Tucaković vježbali timski rad i iznova prepoznali važnost zajednice u kojoj se nalaze i djeluju.

Shvatili su da svatko, iako vrijedan i poseban individualac, smisao življenja pronalazi u zajednici i nadilazi lakše mnoge životne izazove. U sportskom duhu i s istom mišlju vodiljom potrčali su do cilja na Mini Olimpijskim igrama. Unatoč tomu što su Sportske i Olimpijske igre natjecateljskog karaktera, sudionici su jedni prema drugima iskazivali poštovanje bez obzira tko je bolji te poticali na pravednu (fair play) igru. Mnogobrojne sportske aktivnosti zaključio je Izbor sportiste kampa. Simbolične nagrade uručene su najmirnijem, najpožrtvovnijem, najsimpatičnijem te najboljem igraču i igračici.

Međutim, u duhu atmosfere zajedništva pojedinačne simbolične nagrade postale su zajedničke, a pojedinačna pobjeda grupe, postala je pobjeda svih mladih kampera nad izazovima trećeg dana. Pored otkrivanja sportskih, glumačkih i spisateljskih talenata, kampom su i danas vladali glazba, ples te najljepši ukras na licima – osmijeh, a na svemu, novootkrivenome i već poznatome u trećem danu Offline ljetnog kampa mladi su zahvalili Bogu, u čijem timu prvenstveno igraju pod večernjom molitvom, prenosi mrežna stranica mladicentar.org. (kta)

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er