CRKVAVIJESTI

Od danas započinje razdoblje potpunog oprosta u franjevačkim crkvama

Apostolska pokorničarna izdala je dekret kojim dopušta da se od svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca 2023. do blagdana Prikazanja Gospodinovog 2. veljače 2024. može dobiti potpuni oprost.

“Apostolska pokorničarna izdala je 14. studenog dekret kojim je odgovorila na molbu Franjevačke obitelji da se dodjeli potpuni oprost za razdoblje oko Božića 2023. jer je to 800. obljetnica kako je sv. Franjo proslavio svoj Božić u Grecciu gdje je postavio jaslice”, rekao je za Hrvatski katolički radio fra Darko Teprt.

Dekretom je dopušteno da se od svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca 2023. do blagdana Prikazanja Gospodinovog 2. veljače 2024. može dobiti potpuni oprost po uobičajenim uvjetima – da se ispovijedi, pričesti i izmoli molitva na nakanu Svetog Oca, a onda da se i pohodi jedna od crkava koja pripada franjevačkoj obitelji. Fra Teprt je objasnio kako to ne znači da to nužno mora biti crkva o kojoj brinu franjevci (manja braća, konventualci ili kapucini), nego i one crkve o kojima brinu sestre franjevke ili pripadnici Trećeg franjevačkog reda (glagoljaši).

Oni koji su bolesni ili ne mogu fizički sudjelovati mogu jednako primiti plod oprosta prinoseći svoje patnje Gospodinu ili vršeći neku odobrenu pobožnost, također stoji u dopisu koji potpisuju [Franjevački] Generalni ministri (OFM; OFMConv; OFMCap; TOR) i Predsjednik Konferencije franjevačke obitelji.

“Smisao tog oprosta je da se na lijep način obilježi 800. obljetnica događaja u Grecciu gdje je sv. Franjo htio prikazati jednostavnost u kojoj se Sin Božji odlučio roditi. Htio je prikazati siromaštvo u kojem se Spasitelj rodio – položen je na slamu između vola i magarca. Sveta Stolica nas poziva da, dok taj oprost molimo, prije svega imamo na umu 800. obljetnicu događaja u Grecciu”, naglasio je fra Teprt.

“U dekretu stoji da potpuni oprost mogu dobiti oni koji u obliku hodočašća pohode franjevačku crkvu ili se zaustave neko vrijeme u razmatranju pred jaslicama koje su ondje uređene”, dodao je.

hkm.hr

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er