CRKVAVIJESTI

Obraćenik s islama novi pomoćni biskup u Anatoliji

Papa Franjo imenovao je 28. kolovoza 2023. 51-godišnjeg p. Antuana Ilgita, koji je rođen u Njemačkoj u obitelji turskih doseljenika, pripadnika sunitskog islama, naslovnim biskupom Tubernuce i pomoćnim biskupom Apostolskog vikarijata Anatolije.

Nakon što je rano djetinjstvo proveo u Njemačkoj, s roditeljima se vratio u Tursku i u Ankari je završio studij ekonomije. Ondje je prešao na kršćanstvo i 1997. kršten je u kapelici svete Terezije od Djeteta Isusa u Ankari. U isusovački red stupio je 2005. i postao prvi isusovac s turskim državljanstvom. Uz tursko, posjeduje i talijansko državljanstvo.

Zbog obraćenja bio je izložen pritiscima turskih konzularnih predstavnika u Njemačkoj, fizičkom nasilju i prijetnjama smrću.

Mons. Ilgit kao pomoćni biskup bit će prvi suradnik apostolskog vikara Anatolije Paola Bizzetija. Apostolski vikarijat Anatolije obuhvaća istočnu polovicu Turske, a sjedište mu je u Iskrenderunu. Obuhvaća manje od 2.000 vjernika, dok u zapadnom dijelu Turske živi više od 10.000 katolika.

Prethodnika mons. Bizzetija u službi apostolskog vikara, Luigija Padovesea, ubio je 2010. njegov vozač, piše portal hkm.hr.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er