HERCEGOVINAREGIJAVIJESTI

(VIDEO) Ni “Žuta kuća” u Makarskoj se ne sijeća ovakve katastrofe

Makarska rivijera zbraja gubitke zbog novog režima na granici s BiH. Prvog vikenda nakon uvođenja tih mjera, Makarska je gotovo prazna. Iako je koronavirus već učinio štetu, nova ih je mjera hrvatskog stožera dodatno pogodila.

Glavna Makarska plaža, kafići, terase, ulice. Sve zjapi prazno. Turiste je otpuhao koronavirus. Građani tvrde, žao im je jer iako ne žive direktno od turizma, znaju koliko je situacija teška za državu i ljude koji su ulagali. Kažu, ništa više ne pomaže, kleknuli su i nije dobro.

„Mislim da političari trebaju sjesti i dogovoriti se i da razmisle što rade običnom narodu. Oni kao svi rade za narod, a bogami nije dobro“, direktna je bila Nermina iz Sarajeva. U Makarsku je došla dok nije bilo strožeg režima na granici. Sada, zbog novih mjera, nema novih gostiju iz BiH.

Ugostitelj Ante Matić govori kako im baš oni znače puno. Ovo je, dodaje, ubojstvo turizma Makarske rivijere jer ona tradicionalno ovisi i živi od gostiju iz BiH. Ne piše se dobro ni hotelijerima ni iznajmljivačima. „Utjecat će jako puno jer do ponovnog uspostavljanja avioprometa, normalizacije avioprometa, autogosti su nešto što je potrebno čitavoj Hrvatskoj, nama su autogosti jedini na koje možemo računati“, objašnjava voditeljica hotela Dragana Selak.

U ovo vrijeme prošle godine ovdje je odmaralo dvanaest tisuća gostiju. Sada ih je jedva dvije tisuće. Više nema problema sa ostavljanjem ručnika na plaži, ali ima problema sa dolaskom gostiju iz Bosne i Hercegovine koji su ovdje itekako trošili. Ugostitelji tvrde, kada su imali sto maraka, potrošili bi ih, a ako su imali pet tisuća, svejedno bi ih ostavili u Hrvatskoj. Svaka kuna sada je poduzetnicima važna.

„Kukaju naravno, korona nas je unazadila sve, dobar dio gostiju iz BiH je unaprijed bukirao noćenja, naravno domaćini će vratiti novac ili se dogovoriti za neki drugi termin“, razočaran je Tonći Lalić iz Turističke zajednice Makarske.

A gradonačelnik Makarske Jure Brkan ističe kako ćemo morati ići sa novim odlukama koje će biti usmjerene na to da gospodarstvenici mogu raditi ovu sezonu i da u tome imaju što manji gubitak. I dok je Makarska zasad nedostižna, možda će zato više Bosanaca i Hercegovaca put Neuma.

„Sigurno je ovo velika prilika za neumske gospodarstvenike da ostvare profit u turističkoj sezoni jer znamo da je bilo tri mjeseca zabrane rada i da ljudi nisu ostvarili nikakve prihode“, nada se pomoćnik načelnika Neuma Vicko Jogunica.

A u Neumu turiste, kaže, čeka oko petnaest tisuća kreveta.

Video pogledajte OVDJE

dnevnik.hr

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er