SVECIVJERA I DUHOVNOST

Sveti Euzebije i Polion- kršćanski mučenici

Kršćanski mučenici sveti Euzebije i Polion iz rimskog grada Cibalae, danas Vinkovci. Današnji su sveci djelovali u rimskom gradu Cibalae, koji se nalazio na mjestu današnjih Vinkovaca, na prijelazu iz trećeg u četvrto stoljeće.

Sveti Euzebije je prvi poznati biskup Cibalaea

Euzebije je bio biskup Cibalaea a Polion lektor, pripadnik nižeg reda čitača. Euzebije je prvi poznati biskup Cibalaea a biskupovao je ondje krajem trećeg stoljeća. O njegovom životu i radu ne znamo gotovo ništa. Rimski ga martirologij uopće ne spominje, ali ga spominju Jeronimov martirologij i djela svetog Poliona, pa mu je povijesna autentičnost zajamčena.

Euzebije je uhićen u 27. travnja u Cibalaema, te je priveden na sudište i saslušan. Osuđen je kao kršćanin i biskup, te je istoga dana i pogubljen.

Sveti Polion bio je lektor, rekli bismo danas čitač, voditelj škole za lektore i propovjednik. Vodio je uzoran kršćanski život. Pogubljen je za progona careva Dioklecijana i Maksimilijana. Izvor za njegovo mučenistvo nam je spis „Mučeništvo svetog Poliona“. Prema tome spisu, carski je namjesnik Prob osudio Poliona na smrt spaljivanjem.

euzebije

Polion je na to izrazio svoje zadovoljstvo što će moći podnijeti mučeničku smrt za Krista. Kazna je odmah i izvršena. Jeronimski martirologij spominje ga na današnji dan, a tada se slavi i u Vinkovcima. Vinkovačka „Velika crkva“ posvećena je od 1972. ovoj dvojici svetaca, koji se časte i kao zaštinici grada na Bosutu.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button