ČITLUKHERCEGOVINAREGIJAUncategorized

Nemarnost države prema ekonomiji BiH, a pogotovo prema turističkom sektoru, žili kucavici županije HNŽ

Polovinom ožujka, vlada FBiH je zabranila rad mnogim djelatnostima unutar BiH. Te mjere su počele popuštati u nazad 3 tjedna, ali pomoć turističkom sektoru je izostala u totalnom smislu. Dok je izglasan zakon o subvencioniranju doprinosa u visini 250 KM za mjesec travanj, svibanj i lipanj, svaki vid drugog subvencioniranja je izostao.

Pošto sama hercegovina velikim djelom se bavi granom turizma kao i dodatnim djelatnostima koje su vezane za turizam, pomoć vlade Federacije kao i vlade Županije je izostao. Kako statistički podaci govore, u tisućama ljudi se prijavilo na biro za zapošljavanje u protekla 3 mjeseca. Po nekim izvorima, turizam u državnu kasu svake godine donese 11.5% prihoda, dok u županijsku kasu HNŽ-a donese preko 30% prihoda, pa se pitamo zašto su ovi izglasani od naroda da se brinu za narod, rade upravo kontra efekt, zapravo ne rade. 3 mjeseca su prošla, konkretnih mjera nema, sve je u zraku. Kad se treba dogovoriti da se pomogne ekonomiji, e tu stupa politička scena, scena gdje se uvijetavaju ustupci i političke fotelje, ili će HDZ ili SDA, nama nije bitno, bitno je da se pokrene ekonomija.

Svakako, na brdovitom balkanu se ne moramo čuditi ničemu. Zbog afere 3F, kojima se stavlja na teret optužnica za pronevjeru velike svote novca, ta vijest je dospjela do New York Timesa, i ostalih svijetskih medija čuditi se imati srca okaljati ruke u jeku krize.

Šta reći na kraju, ne morate se truditi pomoći nam, ali barem otvorite granice da sami sebi pomognemo svojim radom, jer i onako nismo navikli na pomoć države, sve što je stečeno, stečeno je vlastitim rukama i znojem. Nemoguće je gledati preko medija pomoći drugih zemalja svojoj ekonomiji, ubrizgavanje silnih novaca za oporavak ekonomije, otvaranje granica prema drugim državama upravo radi porasta turističkog priljeva, Hrvatska bilježi 30% posjetu na odnosu sezonu 2019, a mi, neka smo otvorili granice prema Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, još nam trebaju otvoriti granice prema Kosovu i Albaniji i tu su sve ekonomske sile Balkana koje će spasiti ekonomiju BiH, pogotovo naš turistički sektor.

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er