VJERA I DUHOVNOST

Neka nam ovih pet svetaca budu uzori kako prevladati svakidašnje probleme

Ovih pet svetaca, čiji se blagdani obično pojavljuju u liturgijskom kalendaru tijekom korizme, mogu nam pomoći da prevladamo neke probleme s kojima se danas suočavamo.

1. Sebičnost: sveta Franciska Rimska U evanđeljima Isus nam govori da kako ćemo biti suđeni ovisi o tome kako smo se brinuli za potrebe siromaha (Mt 25,31-46). Imamo bezbrojne primjere svetaca koji su činili upravo to, a nema manjka naizgled ekstremnih primjera onih muškaraca i žena koji su dali sve što su imali. Crkva se 9. ožujka spominje svete Franciske Rimske, bogate i imućne žene koja je koristila svoju povlasticu brinući se za siromašne i bolesne diljem Rima. Njezino je doba ponekad bilo prilično kaotično, slično našem. Ali jesu li naši životi poput njezina? Suočen s podjelama i katastrofom, sv. Franciska je odgovorila brigom za marginalizirane i napuštene. Uz pomoć Božje milosti, veliki dio obiteljskih sredstava posvetila je pomoći siromašnima i bolesnima. Poznavala je i veliku tugu. Kad je kuga pogodila Rim, svetica je zbog te bolesti izgubila dvoje djece.

2. Lijenost: sveti Josip Često kažemo da bismo odgovorili Bogu samo da ga možemo čuti. Ali što radimo da otvorimo uši? Među mnogim karakteristikama svetog Josipa koje smo razaznavali kroz kršćanska tisućljeća, njegova šutnja je ona koja (tiho) odjekuje iz samog Svetog pisma. Umjesto znaka ravnodušnosti, Josipova šutnja bila je obilježje njegove poslušnosti i djelovanja. Kad god bi sveti Josip čuo Božji glas, odmah bi se odazvao učinivši što je od njega zatraženo. Ovo ima smisla što smatrate da je Sveti Josip – kojeg Crkva slavi 19. ožujka – opisan kao “pravedan” – najveći kompliment koji se može dati u Bibliji. To je značilo da je bio oličenje vrline, te vrlo mudar i svet čovjek. Je li moguće da je sveti Josip tako brzo vršio Božju volju jer se prilagodio slušanju Božjeg glasa? Kako bismo mogli postati muškarci i žene od akcije obučavajući se čuti Božji glas? Sveti Josipe, pomozi nam pobijediti našu lijenost, i moli za nas!

3. Rasizam: Sveta Katarina Drexel Što možemo učiniti da pomognemo transformirati sustavne probleme rasizma i privilegija koje vidimo i doživljavamo? Kao kršćani znamo da Evanđelje vodi naprijed i da je svetost ključ. Crkva slavi ovu stvarnost, koja se očituje u životu svete Katarine Drexel, čiji se spomendan slavi 3. ožujka. Drexel je bila društvenica i filantrop koji je predala svoj život Kristu na najradikalniji način kako bi služila potrebama Indijanaca i crnih Amerikanaca . Uravnotežila je društveni aktivizam s molitvom i povjerenjem u Božju providnost kako bi prevladala mnoge prepreke u potrazi za pravdom, koristeći svoj proročanski glas kako bi razotkrila grijeh rasizma. Bio je to težak zadatak, ali njezin misionarski žar hranio je njezinu želju za pravdom i jednakošću. I mi se možemo u svemu suobličiti Kristu! Životi vrlina poput njezina pomoći će iskorijeniti rasizam. Sveta Katharine Drexel, pomozi nam nadvladati rasizam i osigurati pravedan svijet za sve — i moli za nas!

4. Nedostatak misionarskog žara: Sv. Patrik Kao kršteni članovi Tijela Kristova, pozvani smo pomoći svim ljudima da upoznaju, prakticiraju i dijele katoličku vjeru. Time povećavamo svoje članstvo i jačamo svoju povezanost s Kristom i Crkvom. 17. ožujka, na dan kada kulturno slavimo sve što je irsko, možemo se obratiti svetom Patriku i njegovom primjeru evanđeoskog žara da nam pomogne razviti vlastiti. Misionar-biskup iz petog stoljeća uvelike je zaslužan za preobraćenje, gotovo sam, poganskog društva u Irskoj koje je prakticiralo keltski politeizam. Sveti Patrik je bio kreativan i gorljiv misionar, motiviran nesebičnom i požrtvovnom željom da ispuni Kristovu veliku zapovijed da donese evanđelje svim narodima. Možda imamo što naučiti od njega u našoj misiji da donesemo spasenje svijetu. Sveti Patriče, pomozi nam prevladati nedostatak misionarskog žara i moli za nas!

5. Podjela u Crkvi: Blagdan Petrove stolice Može biti iskušenje prepustiti se ljudskoj sklonosti da sebe vidimo u središtu svih stvari. To vrijedi čak i za naše vjerničke živote. Ponekad mislimo da znamo bolje od onoga što Crkva uči, pa pokušavamo nadmudriti naše pastire ili prigovoriti njihovom zdravom učenju jer nije u skladu s našim vlastitim tumačenjem određene situacije! Blagdan Stolice svetog Petra, koji se slavi 22. veljače, podsjeća nas da je ono što vjerujemo zajedničko. Krist je ustanovio Crkvu kao zajednicu. Lokalne crkve su okupljene u jedinstvo oko svog biskupa. Biskupi svijeta okupljeni su u jedinstvo svojim zajedništvom s nasljednikom svetoga Petra, papom. To je glavna papina odgovornost, osiguravanje jedinstva u Crkvi, osobito na području vjere i morala. U konačnici, ovaj nas blagdan podsjeća da nismo svi pape, ali imamo jednoga koji služi kao “graditelj mosta”, pontifeksa, koji nas povezuje s Kristom. Sveti Petre, pomozi nam da prevladamo podijeljenost naše Crkve i moli za nas!

www.medjugorje-news.com

Izvor
simply catholic

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er