CRKVA

Milanski nadbiskup sudjelovat će na seminaru iza zatvorenih vrata s talijanskim masonima

Milanski nadbiskup iznenadio je mnoge katolike viješću da planira sudjelovati na seminaru u sjevernom talijanskom gradu s velikim meštrima triju talijanskih masonskih loža, unatoč dugotrajnom osuđivanju Slobodnog zidarstva od strane Crkve.

Nadbiskup Mario Delpinikardinal Francesco Coccopalmerio, predsjednik emeritus Dikasterija za zakonodavne tekstove, i biskup Antonio Staglianò, predsjednik Papinske teološke akademije, bit će među predstavnicima Crkve koji će prisustvovati događaju iza zatvorenih vrata kako bi raspravljali o Katoličkoj Crkvi i masoneriji.

Slobodne zidare će predstavljati Stefano Bisi, veliki meštar Velikog orijenta Italije, najveće slobodnozidarske lože u zemlji, te čelnici druge dvije nacionalne lože: Velike lože Italije i Velike regularne lože Italije.

Sudjelovanje kardinala Coccopalmeria je zanimljivo jer je bio pomoćni biskup Milana kada je kardinal Carlo Maria Martini bio nadbiskup biskupije. Poznato je da je pokojni isusovački kardinal bio blizak slobodnim zidarima, koji su mu odali toplu počast kao “čovjeku dijaloga” kada je umro 2012.

Pišući u talijanskom katoličkom dnevniku La Nuova Bussola Quotidiana, glavni urednik Riccardo Cascioli primijetio je da su se, otkako je kardinal Gianfranco Ravasi napisao pomirbeno pismo slobodnim zidarima 2016., „mogućnosti za susrete, koje promovira masonerija ili neke biskupije, umnožile, i stalno rastu, kao što svjedoči milanska inicijativa”.

Od papinske bule Klementa XII. In Eminenti Apostolatus Specula iz 1738., katolicima je zabranjeno pridruživanje masonima, a Vatikan je izdao mnogo negativnih izjava protiv tajnog društva – ukupno gotovo 600 učiteljskih dokumenata.

Katolička Crkva smatra masonstvo, uz ostale teške probleme, korupcijom kršćanstva, da prakticira obrede koji su neprijateljski katolicizmu, da su njegova načela nepomirljiva s katoličkom vjerom i da sadrži snažnu sklonost ka anti-katolicizmu.

U deklaraciji iz 1983. koju je odobrio papa sv. Ivan Pavao II., kardinal Joseph Ratzinger ponovno je potvrđeno da je “negativan sud” Crkve o masoneriji ostao “nepromijenjen” budući da su se masonska načela “uvijek smatrala nepomirljivima s doktrinom Crkve i stoga članstvo u njima ostaje zabranjeno”.

“Vjernici koji se upisuju u masonske udruge nalaze se u stanju teškog grijeha i ne smiju primiti Svetu pričest”, dodao je kardinal Ratzinger. Međutim, ni ta deklaracija ni Zakonik kanonskog prava iz 1983. nisu nametnuli kaznu ekskomunikacije za katolike koji pripadaju masonima – nešto što je bilo na snazi od papinske bule Klementa XII.

Ipak, učlanjenje u ložu i dalje je službeno zabranjeno u Katoličkoj Crkvi, a u studenom je vatikanski Dikasterij za nauk vjere objavio dokument kojim se ponovno potvrđuje da je katolicima članstvo zabranjeno.

Izvor

www.medjugorje-news.com

Izvor
quo vadis ecclesia
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er