CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Kratki vodič Benedikta XVI. kroz vazmeno trodnevlje

Završetak Velikog tjedna završava “Liturgijom svih liturgija”, poznatom kao “Sveto trodnevlje”. Taj je liturgijski događaj toliko važan da traje tri dana! To je prekrasna liturgija koja nas želi još više približiti velikom vazmenom otajstvu Kristove muke, smrti i uskrsnuća.

U nastavku je koristan sažetak Benedikta XVI. za svaki dan, koji je predstavio na audijenciji srijedom 2007.

Veliki četvrtak Navečer, ulazeći u Vazmeno trodnevlje, kršćanska zajednica u misi Večere Gospodnje proživljava ono što se dogodilo na Posljednjoj večeri. U Gornjoj sobi Otkupitelj je htio anticipirati žrtvu svoga života u sakramentu kruha i vina pretvorenih u njegovo Tijelo i Krv: anticipirao je svoju smrt, slobodno je dao svoj život, ponudio je sebe konačni dar čovječanstvu. .Pranjem nogu ponavlja se gesta kojom je, ljubeći svoje, ljubio do kraja (usp. Iv 13,1), a taj čin poniznosti ostavio je svojim učenicima u naslijeđe kao njihovu “značku” : ljubav do smrti. Nakon mise Večere Gospodnje, liturgija poziva vjernike da zastanu u klanjanju pred Presvetim, proživljavajući Isusovu agoniju u Getsemaniju. I vidimo da su učenici zaspali, ostavivši svoga Gospodina samog.

Veliki petak Veliki petak, koji obilježava događaje između Kristove osude na smrt i njegovog raspeća, dan je pokore, posta i molitve, sudjelovanja u muci Gospodnjoj. Kršćanski sabor u zadani čas, uz pomoć Božje riječi i liturgijskih radnji, obnavlja povijest ljudske nevjernosti božanskom naumu, koja je ipak ostvarena upravo na taj način; i ponovno sluša dirljivu pripovijest o Gospodinovoj žalosnoj muci. Skupština zatim upućuje Nebeskom Ocu dugu “molitvu vjernika” koja obuhvaća sve potrebe Crkve i svijeta. Nakon toga, zajednica se klanja Križa i prima euharistiju, konzumirajući svete vrste sačuvane od Mise večere Gospodnje prethodnog dana. Komentirajući Veliki petak, sveti Ivan Zlatousti primjećuje: “Prvo je križ predstavljao prezir, ali danas je nešto što je vrijedno poštovanja. ; prije je bila simbol osude, danas je nada spasenja. Ona je uistinu postala izvor beskrajnog dobra; oslobodio nas je pogrešaka, raspršio naše sjene, pomirio nas je s Bogom, preobrazio nas je od neprijatelja Božjih u članove njegove obitelji, od stranaca u njegove susjede: ovaj križ je uništenje neprijateljstvo, izvor mira, kovčeg našeg blaga« (usp. De Cruce et Latrone I, 1, 4).

Vazmeno bdijenje Velika subota je dan kada je liturgija tiha, dan velike šutnje, a kršćani su pozvani na očuvanje nutarnje sabranosti, često teško poticane u naše vrijeme, kako bi bili bolje pripremljeni za Vazmeno bdijenje. Konačno, tijekom Uskrsa Bdijejte veo boli koji obavija Crkvu zbog Gospodinove smrti, razdrijet će pobjednički poklič: Krist je uskrsnuo i pobijedio smrt zauvijek! Tada ćemo doista moći razumjeti otajstvo križa, „budući da i Bog stvara čudesa čak i u nemogućem“, kaže drevni pisac, „da bismo znali da on jedini može učiniti što hoće. Iz njegove smrti dolazi naš život, iz njegovih rana naše ozdravljenje, iz njegova pada naše uskrsnuće, iz njegova silaska naše uzdizanje” (Anonim, Quartodecimano).

aleteia.org

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er