VJERA I DUHOVNOST

Koliko često se trebamo i smijemo pričešćivati?

Crkva snažno potiče svakoga tko je duhovno spreman da se pričesti svaki put kad ide na svetu misu. U povijesti Crkve primanje svete pričesti često se smatralo rijetkim događajem. Koliko često se trebamo i smijemo pričešćivati?

Mnogi bi katolici primili svetu pričest samo jednom godišnje za Uskrs, rijetko misleći da su dostojni primiti je drugi put nakon toga. Bilo je mnogo različitih čimbenika koji su pridonijeli ovakvom stajalištu, ali u posljednjih nekoliko stoljeća mnogi su pape promicali češće primanje svete pričesti, piše Aleteia.

Svake nedjelje

Katekizam Katoličke Crkve ponavlja ovu točku, sugerirajući da bi katolici trebali primati onoliko često koliko su na misi:

U skladu je sa samim značenjem euharistije da se vjernici, ako imaju potrebna raspoloženja, pričešćuju svaki put kad sudjeluju u misi. Kako kaže Drugi vatikanski koncil: “Onaj savršeniji oblik sudjelovanja u misi kojim vjernici nakon svećenikove pričesti od iste žrtve primaju Tijelo Gospodnje, toplo preporuča«. KKC 1388

Konkretnije, Katekizam ističe zahtjev za prisustvovanje misi nedjeljom i rasporede potrebne za primanje svete pričesti: Crkva obvezuje vjernike “da sudjeluju u Božanskoj liturgiji nedjeljom i blagdanima” te da, pripremljeni sakramentom pomirenja, primaju euharistiju barem jednom godišnje, ako je moguće u uskrsno vrijeme. Ali Crkva snažno potiče vjernike da svetu euharistiju primaju nedjeljom i svetkovinom, ili još češće, čak i svakodnevno. KKC 1389

Iako Crkva snažno preporučuje tjedno primanje svete pričesti, važno je napomenuti da ovo često primanje zahtijeva sudjelovanje u sakramentu ispovijedi, ako je pojedinac svjestan teškog grijeha. Dnevna pričest moguća je za one koji dolaze na misu tijekom tjedna, a Crkva ih također potiče.

Ograničenje od dva puta dnevno

Međutim, postoji ograničenje primanja svete pričesti u jednom danu. Zakonik kanonskog prava kaže da se treba pričešćivati ​​samo najviše dva puta dnevno. Ponekad ako nešto radimo previše, postajemo desenzibilizirani na to i tada to postaje još rutinskije nego prije. Ako smo previše primali svetu pričest, mogli bismo biti u iskušenju da je sve više doživljavamo kao komad kruha nego samog Isusa.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er