CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Koje zemlje ponovno otvaraju crkve a koje zemlje ih nikad nisu zatvorile

Posljednjih je tjedana većina katoličkih crkava u svijetu zatvorena, a mise sa vjernicima su prestale u skladu s dogovorima vlade zbog pandemije koronavirusa. Ali sada se ta slika počela mjenjati, jer mnoge zemlje izgleda opuštaju svoje zaključaje.

U Europi je to rezultiralo porastom napetosti imeđu crkve i državnih vlasti nakon što su razne vlade najavile mjere za ublažavanje socijalne distance, a da u početku nisu ponudile ukidanje zabrana javnih službi u crkvi.

U nedjelju je talijanski premijer Guiseppe Conte najavio planove ukidanja ograničenja za trgovine, knjižnice i muzeje, a istodobno de će crkvena ograničenja ostati ista.

Kasnije te večeri talijanska biskupska konferencija izdala je strogo izrečenu izjavu u kojoj upozorava da je “vjerska sloboda ugrožena”, pri čemu su se biskupi žalili kako plan “proizvoljno isključuje mogućnost slavljenja mise s narodom”.

Vlada je odgovorila rekavši da traže načine ukidanja zabrane mise s “uvjetima maksimalne sigurnosti”, dok je papa Franjo u utorak ujutro pokušao smiriti vode pozivajući na “razboritost i poslušnost” vjernika tijekom druge faze popuštanja ograničenja u Italiji.

U Njemačkoj je u međuvremenu, najava Angele Merkel 15. travnja o trgovinama i školama koje će se ponovo otvarati a da zabrane za crkvena salvlja ostanu nedirnuta,na što su njemački biskupi odmah reagorali. Kardinal Rainer Woelki iz Kölna tvrdio je da je već „krajnje vrijeme“ za ponovno pokretanje javnih misa. Nakon sastanka crkvenih poglavara i vladinih službenika 17. travnja konačno je dogovoreno da bi se crkvene službe uskoro mogle nastaviti pod uvjetom da su poduzete odgovarajuće zdravstvene i sigurnosne mjere.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz ubrzo je slijedio tu odluku, najavivši planove nekoliko dana kasnije da javne mise ponovo započnu 15. svibnja, dok je Španjolska kasnije najavila da će djelomično ponovno otvaranje crkava početi 11. svibnja.

U Velikoj Britaniji crkve su potpuno zatvorene od ožujka, nakon što je predstavnik biskupa ukazao na odstupanje između vladinih mjera socijalnog distanciranja i politike dopuštanja misnog slavlja i da se crkve „otvore za osobnu molitvu“. Vlada Velike Britanije tek treba objaviti planove za ukidanje ograničenja, zbog čega su sva crkvena ograničenja predviđena u bliskoj budućnosti, ali kardinal Vincent Nichols rekao je da je razgovarao sa zdravstvenim službama o tome kako sigurno ponovno otvoriti crkve, te je jasno dao do znanja da kad se dopuste misna slavlja da će crkve biti spremne.

U SAD-u su brojne države počele ublažavati mjere socijalnog distanciranja, uključujući ograničenja na crkve. Država Montana je dopustila da se mise održe u nedjelju, 26. travnja, u skladu s državnim savjetima za obnavljanje javnih crkvenih službi, u kojima sudjeluju župe potrebne za ispunjavanje biskupovih detaljnih smjernica za zdravlje i sigurnost.

U Georgiji je, međutim, guvernera Brian Kemp dopustio održavanje svetih misa od 20. travnja uz stroga pravila o društvenoj distanci. Ministarstvo sigurnosti dalo je dopuštenje da se slave svete mise u biskupijama Las Cruces, New Mexico i Lubbock u Teksasu, Dok Oklahoma i Idaho najvljuju otvaranje crkvi početkom svibnja.

U Južnoj Americi crkve su uglavnom ostale zatvorene , gdje su biskupi sa cijelog kontinenta prošlog mjeseca svoje molitve posvetili Gospe od Guadalupe u molbi da i zaštiti od koronavirusa.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro izrazito je bio protiv zatvaranja crkvi, ukinuvši zabrane vjerskog okupljanja lokalnih vlasti i sudjelujući u protestima protiv ograničavanja, ali katolički biskupi su se podržavali strogih mjere javnog zdravstva. Nadbiskup Walmor Oliveira de Azevedo izdao je izjavu u ime brazilske biskupske konferencije moleći župljane da ostanu u doma tijekom pandemije: “Ne napuštajte svoj dom! To je jedini lijek za pobjedu nad ovom groznom pandemijom koronavirusa. “

U Africi je većina zemalja zatvorila crkve tijekom pandemije, ali još uvijek postoje iznimke zatvaranja crkava na cijelom Afričkom kontinentu. Predsjednik Tanzanije, John Magufuli, bio je posebno protiv strogih mjera zatvaranja i inzistirao je da se crkvene službe nastave usred “sotonističke” pandemije.

Katoličke crkve tamo su i dalje otvorene i mise su i dalje dobro posjećene, premda su biskupi u zemlji izdali razne zdravstvene i sigurnosne mjere predostrožnosti za borbu protiv virusa.

Crkva i vlada u susjednom Burundiju prihvatili su sličan pristup, nakon što je general Evariste Ndayishimiye, predsjednički kandidat za vladajuću stranku, tvrdio da zemlja ne treba zatvoriti crkve jer je bila pod “zaštitom Boga”.

U obje zemlje, u kojima su biskupi istakli poslušnost državne politike javnog zdravstva, mnogi su istakli razlog kao predstojeće izbore kao najvažniji faktor u otporu političkog vodstva strožim mjerama društvenog distanciranja koje se primjećuju u obližnjoj Keniji, Ruandi i Ugandi.

U međuvremenu, crkve su zatvorene u gradu Wuhan u Kini, odakle je došla pandemija koronavirusa. Crkve su zatvorene unatoč završetku epidemije u Kini prije mjesec dana u provinciji Hubei. Službenici kokmunističke vlasti koriste pandemiju kao prikrivanje za uklanjanje križeva s crkvenih zgrada. Među katolicima je izražena zabrinutost da su ograničenja crkava namijenjena isključivo ograničavanju vjerske slobode i da nema veze sa zdravstvenom zaštitom . Govoreći za UCA News, otac Zhang, katolički svećenik iz Hubeija, rekao je: “Nisam siguran jesu li zabrinuti zbog koronavirusa ili pokušavaju uništiti Crkvu u Kini”.

Inače, mise su nastavile u vijetnamskim biskupijama nakon što je tamošnja vlada ukinula neke mjere socijalnog distanciranja. Zabrana i dalje stoji u obližnjem Tajlandu, Maleziji, Indoneziji i Singapuru, iako je predsjednik Filipina Rodrigo Duterte u ponedjeljak najavio planove za “djelomično otvoranje” na područja gospodarstva.

Od tada je biskup Broderick Pabillo iz Manile zatražio da predsjednik Duterte razmisli i o otvaranju crkve, jer su “vjerske službe najvažnije usluge”. U Australiji se nadbiskup Anthony Fisher iz Novog Južnog Walesa zamolio da vlada razmotri brzo “djelomično otvaranje” crkava za ispovijed i privatnu molitvu, nakon što crkve u Australiji i na obližnjem Novom Zelandu ostale zatvorene unatoč vlastima obje zemlje koje su počele ukidati ograničenja

Prikaži više

Vezani članci

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er