CRKVAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Kardinal Puljić proslavio 50 godina svećeništva!

Kardinal Vinko Puljić na svojoj je zlatnoj misi nosio liturgijsko ruho – albu i misnicu – koje je nosio i na svojoj mladoj misi, a koristio je i svoj mladomisnički kalež. Pod euharistijom su također gorjele i dvije svijeće koje je kardinal Puljić čuvao svih 50 godina.

Vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić u nedjelju, 19. srpnja, u Banjoj Luci u užem krugu obitelji, rodbine, prijatelja te vjernika i župljana Župe Marija Zvijezda proslavio je 50. godišnjicu svoje mlade mise. U misnom slavlju, uz kardinala Puljića, koncelebriralo je 11 svećenika – dijecezanskih, franjevaca te jedan trapist, župnik župe Marija Zvijezda o. Zvonko Topić, OCR.

U koncelebraciji je bio i banjalučki biskup mons. Franjo Komarica, koji je i propovijedao. Prije početka misnog slavlja pozdravni govor uputio je mons. Ivica Božinović, ekonom Banjalučke biskupije te kardinalov nećak. On je predstavio zlatomisnikov životopis i sve važnije događaje njegovog bogatog svećeničkog i biskupskog života, prenosi portal Katoličkog tjednika – Nedjelja.

Zlatna misa kardinala Puljića / Foto: nedjelja.ba

U svojoj propovijedi biskup Komarica je istaknuo povezanost između izabranih čitanja koja su redom govorila o pozivu te života kardinala Puljića.

“Kao što je Bog izabrao proroka Jeremiju tako je i našega kardinala Vinka Bog od samog početka njegovog života izabrao za posebnu službu u njegovom narodu. (…) Biti prorok, izabranik Božji, znači u zgodno i nezgodno vrijeme svjedočiti među ljudima svojim riječima i svojim djelima. Veliko je to i zahtjevno poslanje i stoga nije čudo da su se mnogi pod tim teretom osjećali uplašeno. Vidimo to i u pozivu proroka Jeremije, ali i ostalih proroka i apostola”, rekao je biskup Komarica.

Bog poziva pojedince na posebnu proročku i apostolsku službu!

“Kroz cijelu povijest Crkve Bog je nastavio pozivati pojedince na posebnu proročku i apostolsku službu. Duh Sveti se uvijek brine da ni u jednom vremenu ne ponestane u Božjem narodu njegovih izabranika, opunomoćenika i poslanika koji će postojano i vjerno stajati u službi živoga Boga i u službi Božjega naroda. Upravo to možemo vidjeti na djelu i u životu kardinala Vinka kojega je Bog izabrao i postavio na čelo ove mjesne Crkve u našem narodu”, istaknuo je propovjednik.

Zlatna misa kardinala Puljića / Foto: nedjelja.ba

Uz proslavu ove zlatne mise veže se i nekoliko zanimljivosti. Naime, baš ovoga istog dana, 19. srpnja, prije točno 50 godina također je bila nedjelja. Tada je kardinal Puljić, zbog strašnog oštećenja na crkvi uzrokovanog potresom 1969., mladu misu morao slaviti u dvorištu. Pedeset godina kasnije htio je to učiniti također u dvorištu crkve, ali zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, zlatna misa ipak je bila slavljena u trapističkoj župnoj crkvi.

Svi zajedno uputimo hvalu dragome Bogu koji je učinio ovo divno djelo!

Kardinal je na svojoj zlatnoj misi nosio liturgijsko ruho – albu i misnicu – koje je nosio i na svojoj mladoj misi, a koristio je i svoj mladomisnički kalež. Pod euharistijom su također gorjele i dvije svijeće koje je kardinal Puljić čuvao svih 50 godina.

Na kraju misnog slavlja kardinal je zahvalio dragome Bogu te istaknuo da ovo nije prigoda za čestitke njemu, jer on nije zaslužan za sve ovo, nego da je ova zlatna misa prilika da “svi zajedno uputimo hvalu dragome Bogu koji je učinio ovo divno djelo”. Zahvalio je i propovjedniku, te župniku i mons. Božinoviću koji su organizirali slavlje, a pozvao je i sve prisutne na prigodni ručak koji se održao u kripti crkve.

Zlatna misa kardinala Puljića / Foto: nedjelja.ba

www.medjugorje-news.com/nedjelja.ba

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er