CRKVAVIJESTI

Ursula von der Leyen: Kršćanstvo je duboko ukorijenjeno u Europi i našem svakodnevnom životu

Ursula von der Leyen :”Kad govorimo o miru, dostojanstvu osobe, vladavini zakona, solidarnosti – ili, sročimo to na malo arhaičniji način, milosti – naziremo kršćanske korijene, kao i njihovu utkanost u naše vrijeme. U našim svakodnevnim raspravama, kršćanstvo i vrijednosti na kojima počiva igraju važnu ulogu”, istaknula je.

Predsjednica Europske komisije Ursula odala je počast kršćanskim korijenima Europe nakon razgovora s Papom tijekom vikenda, hvaleći ulogu Katoličke Crkve u kultivaciji mira i pomirenja diljem kontinenta, piše Tablet.

“Kršćanstvo je duboko ukorijenjeno u Europi – u našim dnevnim postupcima, zapažamo njihovo izvorište u kršćanskim vrijednostima”, rekla je Ursula von der Leyen, neprakticirajuća luteranka, u intervjuu za Radio Vatikan.

“Kad govorimo o miru, dostojanstvu osobe, vladavini zakona, solidarnosti – ili, sročimo to na malo arhaičniji način, milosti – naziremo kršćanske korijene, kao i njihovu utkanost u naše vrijeme. U našim svakodnevnim raspravama, kršćanstvo i vrijednosti na kojima počiva igraju važnu ulogu”, istaknula je.

Dodala je kako odnosi Europske unije i Vatikana pokazuju visok stupanj “istomišljeništva”, a temelje se na zajedničkim vrijednostima mira, solidarnosti i ljudskog dostojanstva.

“U vremenima polarizacije, populizma i nacionalizma, velika i ujedinjujuća moć religije, koja teži koheziji i pomirenju, od neizmjernog je značaja”, istaknula je Ursula von der Leyen. “Ona je ujedinjujući element koji daje snagu za suočavanje sa svakodnevnim životom i, iznad svega, obvezama koje nas čekaju”.

Sveta Stolica uspostavila je diplomatske odnose s Europskom unijom 1970. godine, iako je stalni predstavnik Europske unije u Vatikanu imenovan tek 2006. godine. Vatikan koristi euro kao valutu, ali nije država članica europske Carinske unije ili Schengena.

Iako snažno podupire europsku integraciju, Vatikan se s vođama Europske unije sukobio zbog nepriznavanja kršćanskih korijena Europe u neratificiranom ustavu iz 2005. godine, kao i zbog podrške Europske unije pobačaju, istospolnim zajednicama i istraživanju matičnih stanica.

U priopćenju iz Vatikana stoji kako je Ursula von der Leyen održala “srdačne razgovore” s papom Franjom i državnim tajnikom Pietrom Parolinom, u kojima su se dotaknuli pandemije koronavirusa, migracija, klimatskih promjena i aktualnog razvoja događaja na Bliskom istoku.

U razgovoru za Radio Vatikan, von der Leyen je vatikanski poziv na “globalizaciju solidarnosti” opisala kao nešto “vrlo blisko našim srcima”, dodajući kako je Papina enciklika Laudato Si omogućila “pozitivan pomak” u Europskoj uniji prema “zaštiti našeg planeta, prirode i klime”, u cilju postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Susret u Vatikanu dogodio se nakon online molitvene službe za kršćansko jedinstvo i europsku budućnost, čiji je domaćin bio Europski parlament, a u kojemu su sudjelovali članovi Vijeća biskupskih konferencija Europske unije, nekatoličke Konferencije europskih crkava, kao i pravoslavni ekumenski patrijarh Bartolomej I.

Vijeće biskupskih konferencija Europske unije u priopćenju je objavilo kako je taj događaj omogućio “prigodu za molitvu i promišljanje o europskim vrijednostima mira i pravde te uloge europskih crkava za poticanje jedinstva u izazovnim vremenima”.

ursula

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno.net
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er