CRKVA

Kardinal Parolin: Na majčinim smo koljenima upoznali evanđelje

Državni tajnik kardinal predvodio je 3. rujna u Schiavonu, nedaleko od Vicenze, sprovod svoje majke Ade Miotti Parolin, koja je preminula u subotu u 97. godini života.

Državni tajnik kardinal predvodio je 3. rujna u Schiavonu, nedaleko od Vicenze, sprovod svoje majke Ade Miotti Parolin, koja je preminula u subotu u 97. godini života. Na početku sprovoda pročitana je poruka pape Franje. Na sprovodu je bilo nazočno nekoliko stotina ljudi, piše Vatican News.

Hvala, mama, na tvojim smo koljenima učili o evanđelju. U tebi se danas ostvaruje vjera u uskrsnuće u koju vjerujemo – rekao je drhtavim glasom kardinal Pietro Parolin predvodeći danas, 3. rujna, sprovod svoje majke Ade Miotti, koja je preminula u subotu u 97. godini života. Cijeli se Schiavon, kardinalovo rodno mjesto nedaleko od Vicenze, okupio oko državnoga tajnika, njegove sestre Marije Rose i brata Giovannija te rodbine, u trenutku oproštaja u župnoj crkvi: najprije sinoć, na molitvi krunice i jutros na sprovodu. Uvjereni smo da će Onaj koji je uskrsnuo Gospodina Isusa, uskrsnuti i nas s Isusom i željeti nas uz sebe (…) To je vjera kojoj me majka poučila i koja danas u njoj pronalazi puno ostvarenje – rekao je kardinal.

Sućut pape Franje

Na početku misnoga slavlja pročitana je poruka sućuti koju je kardinalu Parolinu poslao Papa, koji je upravo jutros stigao u Aziju na početku svog apostolskog putovanja. Obaviješten o smrti drage majke – stoji u brzojavu – duhovno sudjelujem u žalosti koja je pogodila vašu obitelj, izražavajući svoju blizinu u ovom posebnom trenutku ljudske patnje. Brzojavu pape Franje, koji jamči svoje molitve i svoj blagoslov, pridružila se i privatna poruka kardinala Mattea Zuppija, bolonjskoga nadbiskupa i predsjednika Talijanske biskupske konferencije.

Tri važne osobe

U propovijedi je kardinal Parolin kazao da je majka mirno usnula u Gospodinu. Zamišljam kako ju na vratima raja, osim Spasitelja dočekuje Djevica Marija prema kojoj je gajila osobitu pobožnost i sveti Petar, te tri osobe. Prvi je tata Luigi: povjerila mi je da se zaljubila u njega, zadivljena njegovim načinom molitve u ovoj crkvi. To su stvari koje se danas više ne događaju. Bila je to vrlo lijepa, ali nažalost kratka priča o bračnoj ljubavi. Danas se ponovno susreću nakon 59 godina, u zagrljaju koji nitko više neće moći rastaviti i koji će trajati cijelu vječnost – kazao je kardinal.

Potom se spomenuo don Angela Fornasea, župnika Schiavona od 1961. do 1981. godine, koji ju je pratio u teškim trenucima, poput smrti mog oca, i lijepim trenucima, kao što je moje svećeničko ređenje. I ravnatelja škole Sartor, s kojim je dugo surađivala kao učiteljica u osnovnoj školi. Spominjem te ljude kako bih istaknuo tri područja: obitelj, crkvu i školu, kojima se mama posvetila, dajući sve i učeći nas da dajemo sve. Osjećala je neizmjernu ljubav prema nama djeci, odgajala nas i pratila hrabro i snagom duha – istaknuo je kardinal Parolin.

Ljubav prema Crkvi

Neizmjernu ljubav prema Crkvi gajila je još od mladosti, u mjestu Villa Raspa odakle je potjecala. Jednom je, dok smo razgovarali o krizi vjere našeg vremena, kazala više-manje ovako: “Ne mogu shvatiti one koji napuštaju Crkvu koja je naša majka. Upoznali smo evanđelje na njezinim koljenima”. Kardinal Parolin je potom istaknuo da je po uzoru na majku moguće slijediti Isusa i voljeti evanđelje, ljubiti Boga i bližnje slijedeći zapovijedi. Živimo u vremenu u kojemu obrazovne ustanove teško pronalaze suradnju i sinergije. Mama nam je pokazala jedinstvo svoje osobe, nas troje djece zahvalni smo joj za to.

Na kraju misnoga slavlja državni je tajnik zahvalio svima na blizini, počevši od pape Franje. Među ostalima, poruka je stigla i od nadbiskupa Peña Parre, zamjenika za opće poslove. Posebne je misli kardinal Parolin uputio časnim sestrama iz doma Casa Gerosa te onima koji su se u posljednjih godinu dana, provedenih u toj ustanovi, brinuli o gospođi Adi. Nakon mise lijes je ispraćen na susjedno groblje u Schiavonu radi ukopa u obiteljskoj kapelici, točno iznad njezina supruga Luigija koji je preminuo 1965. u dobi od samo 44 godine.

ktabkbih

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er