VJERA I DUHOVNOST

Ovaj svećenik je poznat kao jedan od najmoćnijih egzorcista u povijesti Crkve: Demoni nisu mogli podnijeti njegovu…

Iz iste regije i redovničkog reda kao i Padre Pio, svećenik Matteo d’Agnone i danas ima poklonike. Mnogi su upoznati sa životom sv. Padre Pija, koji je živio i pokopan u San Giovanni Rotondu, u gorju Gargano. No, postoji još jedan kapucin koji je živio u istom kraju: vlč. Matteo d’Agnone.

Aleteia donosi priču o vlč. Matteu, svećeniku iz 16. stoljeća koji je proglašen slugom Božjim, a njegov cilj beatifikacije je u tijeku. Iako malo poznat na engleskom govornom području, bio je obdaren brojnim duhovnim darovima i karizmama. Osobito je imao duh proroštva i duhovnog razlučivanja, milost duboke molitve tijekom koje je često zalazio u ekstazu, te milosrđe prema siromašnima i bolesnima za koje je činio čuda.

Međutim, najpoznatiji je po svojoj karizmi istjerivanja demona. Zapravo, smatra se jednim od najmoćnijih egzorcista u povijesti Crkve. Kroz svoj život procjenjuje se da je vlč. Matteo d’Agnone oslobodio je oko 650 duša koje su patile od nekog stupnja demonskog utjecaja.

Rođen 30. studenog 1563. godine, kršten je imenom Prospero Lolli. Dok je još bio adolescent, sudjelovao je u incidentu u kojem je suputnik upucan i ubijen očevim starinskim vatrenim oružjem. Nakon bijega u Napulj, pohađao je poznato sveučilište kako bi studirao filozofiju i medicinu. Tamo je odlučio postati svećenik franjevac.

Odabrao je kapucinski red, reformski pokret zamišljen 30-ak godina ranije kao pokornički i pustinjački red. Njegovo vjersko ime koje je dao bilo je Matteo (Matej), što znači “božji dar”. Za svećenika je zaređen u Bologni 20. rujna 1587.

Neposredno prije ređenja otkrivena je njegova izvanredna karizma egzorcizma i oslobođenja. Dok su drugi svećenici provodili egzorcizam, demon je otkrio da ne može podnijeti poniznost fra Mattea d’Agnonea. Zapravo, čim je svećenik prišao ženi, ona je bila oslobođena. Nakon ređenja premješten je u kapucinsku provinciju Foggiu, gdje je služio kao lokalni i provincijski ministar.

Postao je poznat kao čestit i učen učitelj i moćan propovjednik. Istaknuo se svojom pobožnošću prema Gospi i čvrstom potporom Uznesenja Marijina četiri stoljeća prije nego što je papa Pio XII. 1950. proglasio dogmu. Tijekom svog života patio je od brojnih tjelesnih bolova i bolesti, za koje je zahvaljivao Gospodinu, prinoseći ih za spas duša. Umro je u samostanu Serracapriola, blizu Foggie, 31. listopada 1616. i tamo je pokopan.

Mnogi hodočasnici na njegovu grobnicu u Foggii (30 kilometara/20 milja od San Giovanni Rotonda) izvijestili su da su primali milosti, pa čak i čuda. Zanimljivo je da su oni koji pate od demonske opsjednutosti ili opsjednutosti prijavili ozdravljenja moleći se za njegov zagovor. Iako se demonski utjecaj i služba egzorcizma ponekad pogrešno shvaćaju – od strane vjernika kao i od onih izvan Crkve – Katolička crkva odobrava sakramentalni egzorcizam za one za koje se vjeruje da su žrtve opsjednutosti demonima.

Katekizam Katoličke Crkve kaže sljedeće: Kada Crkva javno i autoritativno traži u ime Isusa Krista da se osoba ili predmet zaštiti od moći Zloga i povuče iz njegove vlasti, to se naziva egzorcizmom. […] Svečani egzorcizam, nazvan “veliki egzorcizam”, može izvršiti samo svećenik i uz dopuštenje biskupa. Svećenik mora postupati razborito, strogo se pridržavajući pravila koja je utvrdila Crkva.

Egzorcizam je usmjeren na protjerivanje demona ili na oslobađanje od demonske opsjednutosti kroz duhovnu vlast koju je Isus povjerio svojoj Crkvi. Bolest, posebno psihička bolest, je sasvim druga stvar; liječenje ovoga je briga medicinske znanosti. Stoga, prije nego što se izvrši egzorcizam, važno je uvjeriti se da se radi o prisutnosti Zloga, a ne s bolešću.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button