CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Kardinal Duka: “COVID-19 je kinesko biološko oružje koje je…”

U nedjeljnoj homiliji češki kardinal Dominik Duka izrazio je svoje mišljenje da je COVID-19 kinesko biološko oružje koje je ‘iscurilo’ iz laboratorija.

Kardinal je svoje mišljenje povezao sa ljudskim strahom od smrti. Primijetivši da bebe vrište i plaču nakon što se rode, ali utjehu pronalaze kad ih polože na majčine grudi, kardinal je izjavio da se ljudi jednako boje smrti, ali utjehu pronalaze u roditeljskoj ljubavi koju nam Bog pruža.

„Situacija s koronavirusom vraća nas na ovo”, rekao je kardinal, razmišljajući o vrsti smrti koju bismo obično mogli očekivati ​​u starosti – slomljenom kuku, odnosno upali pluća.

„I sada, u ovoj situaciji, to je kineski virus, curenje biološkog oružja”, rekao je. „Vojni stručnjaci širom svijeta uvjereni su u to. Ali se boje to priznati ili to ne smiju reći.”

Kardinal je također razmišljao o tome da, iako je Češka jedna od najateističnijih zemalja na svijetu, njene crkve nikada nisu bile zatvorene za vjernike tijekom krize s koronavirusom. Također je primijetio da, iako ateistička društva s Nietzscheom govore: „Bog je mrtav”, otkrilo se da ona nisu bogovi i da ih nevidljivi virus može poraziti.

Duka je poticao svoju zajednicu da se ne boji i da razmotri primjere svetaca koji su živjeli u Rimskom carstvu za vrijeme strašne dvadesetogodišnje kuge. Sveti Ciprijan (200.-258. poslije Krista), kartaški biskup, morao je opominjati svoje stado zbog straha, rekao je Duka, ali kršćani su svoju vjeru dokazali brinući se o bolesnima i umirućima. Također je napomenuo da se moderni svijet već suočio s pandemijama, poput španjolske gripe i hongkonške gripe 1968. godine.

Kako bi ih dodatno ohrabrio, praški nadbiskup ispričao je priču o čovjeku koji se susreće s Kugom na putu do grada, koja je namjeravala usmrtiti 5 000 ljudi. Kada se čovjek ponovno susretne s Kugom, priđe mu ističući da je umro 20 000 ljudi. Ali Kuga je odbila odgovornost, rekavši: „Ubila sam samo 5 000. Ostalih 15 000 umrlo je od straha.”

„I taj strah moramo izbjeći“, rekao je Duka. „Moramo biti primjer onih koji slijede put [svetih] Agneze, Agate, onih koji su prošli ove kušnje… Znali su što znači biti kršćanin.“

Kardinalovu opasku o podrijetlu koronavirusa COVID-19, kritizirali su u češkom svjetovnom tisku i u Kini.

Prema Global Timesu, koji kontrolira Kineska komunistička partija, kinesko veleposlanstvo u Češkoj pokrenulo je žalbu i „pozvalo” kardinala da „odmah ispravi svoje pogreške”. Global Times je istaknuo da je kinesko veleposlanstvo njegovu karakterizaciju COVID-19 – „curenje kineskog biološkog oružja” – nazvalo neutemeljenom klevetom.

„Kina se čvrsto protivi bilo kome tko politizira pandemiju i stigmatizira Kinu”, izjavilo je veleposlanstvo. „Kinesko veleposlanstvo u Češkoj pozvalo je češkog kardinala Dominika Duku da odmah ispravi svoje pogrješke i ukloni negativan utjecaj.”

www.medjugorje-news.com/Izvor

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er