CRKVAVJERA I DUHOVNOST

REAGIRAO I PAPA FRANJO Neobična situacija u Švicarskoj. Odbijena tri kandidata za biskupa.

U ŠVICARSKOJ “Sveti Otac svjestan je kompleksnosti situacije u biskupiji. Vaša ekselencija pozvana je promicati, iznad svega, zajedništvo i jedinstvo lokalne Crkve, i velikodušno raditi u službi evangelizacije.”

Papa Franjo zamolio je novoga biskupa podijeljene biskupije u Švicarskoj da ostane na svojoj dužnosti barem pet godina, što bi značilo da će novoizabrani biskup Joseph Bonnemain stolovati iznad uobičajene dobi za umirovljenje od 75 godina, piše CNA.

Kardinal Marc Ouellet, prefekt Kongregacije za biskupe, iznio je Papinu odredbu u pismu od 15. veljače, dan nakon što je Vatikan objavio kako će na čelo Churske biskupije na istoku Švicarske doći monsinjor Joseph Bonnemain.

U uobičajenim okolnostima, novi bi 72-godišnji biskup Papi trebao podnijeti odreknuće od službe na svoj 75. rođendan, 26. lipnja 2023. godine. Međutim, Bonnemain bi na čelu biskupije u Švicarskoj, ako mu zdravlje dopusti, trebao ostati barem do 2026.

U svojemu pismu namijenjenom Bonnemainu, Ouellet je naveo kako je Papa svjestan da unutar biskupije, koja datira od 451. godine a obuhvaća i Zürich, postoje ozbiljne podjele.

Ouellet je napisao: “Sveti Otac svjestan je kompleksnosti situacije u biskupiji. Vaša ekselencija pozvana je promicati, iznad svega, zajedništvo i jedinstvo lokalne Crkve, i velikodušno raditi u službi evangelizacije. Svjestan zahtjevnosti povjerene Vam misije, a s obzirom na Vašu dob, papa Franjo odredio je da, dopusti li Vam zdravlje, Vaša služba potraje barem pet godina”.

Papa Franjo prošli je tjedan intervenirao kako bi proglasio biskupa u Churu. Naime, odbor za izbor novoga biskupa, nakon što je prethodni biskup Vitus Huonder 2019. godine umirovljen, odbacio je sva tri kandidata koja je Papa predložio za njegova nasljednika.

Odbor od 22 člana biskupskog je nasljednika trebao odabrati u studenome prošle godine. Popis kandidata trebao je ostati tajnim, ali lokalni mediji izvijestili su kako su kandidati za biskupa, osim Bonnemaina, bili i Vigeli Monn von Disentis i Mauro-Giuseppe Lepori.

Portal CNA Deutsch tada je objavio kako navedeni odbor popis kandidata tumači kao “pokušaj miješanja drugih švicarskih biskupija kako bi instrumentalizirale izbor biskupa” u Churu. “Želi se ušutkati glas Churske biskupije, koja se ne priklanja glavnoj struji”, rekao je tada neimenovani izvor. Navedena biskupija na glasu je kao oaza konzervativnog katoličanstva.

Protivnici Bonnemainova imenovanja zabrinuti su, kako se navodi, jer je novoproglašeni biskup zagovornik regionalnog crkvenog modela koji podrazumijeva veću neovisnost od Vatikana, kao i modela “crkvenog poreza” kojemu se dio biskupijske hijerarhije protivi.

Papa Pio XII. uspostavio je aktualna pravila o izboru biskupa 1948. godine u dokumentu “Etsi salva”, ostavljajući mogućnost odboru da izabere biskupa među trojicom kandidata koje predlaže Sveta Stolica.

Kada odbor nije u stanju odabrati biskupa, Papa je slobodan izravno ga proglasiti. Papa je tako i postupio, odabravši Bonnemaina, člana Opusa Dei koji je ranije služio kao biskupski vikar Churske biskupije.

Propovijedajući u katedrali u Churu 15. veljače, Bonnemain je objavio kako se neće služiti grbom biskupije:

“Križ je znak Kristove ljubavi i predanosti svijetu. Ne očekujte od mene da ću oblikovati i rabiti biskupijski grb, kao što je obično slučaj. Znak Kristova križa mi je dovoljan. I to, samo to, jedino je što ću rabiti”.

www.medjugorje-news.com/bitno.net

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er