MOLITVEVJERA I DUHOVNOST

Kako se moli Isusova molitva?

Postoji mnogo načina izgovaranja Isusove molitve, uključujući i najčešći, “Gospodine Isuse Kriste, smiluj mi se”

Jedna od najpopularnijih molitvi u kršćanstvu, uz krunicu i Oče naš, je “Isusova molitva”. Katekizam Katoličke Crkve čak posvećuje cijeli paragraf objašnjavanju ove biblijske molitve. Ovo jednostavno zazivanje vjere razvilo se u tradiciji molitve pod mnogim oblicima na Istoku i Zapadu. Najčešća formulacija, koju prenose duhovni pisci Sinaja, Sirije i Svete gore, je zaziv: “Gospode Isuse Kriste, Sine Božji, pomiluj nas grešne”. Kombinira kristološku pjesmu iz Filipljanima 2,6-11 s vapajem carinika i slijepaca koji mole za svjetlo. Njime se srce otvara ljudskoj bijedi i Spasiteljevu milosrđu. (KKC 2667)

To je drevna molitva koja je bila popularna među pustinjskim ocima i nalazi se u zbirci istočnokršćanskih duhovnih spisa pod nazivom Filokalija. Ova zbirka spisa datira iz 4. stoljeća i uključuje autore poput svetog Antuna Velikog, svetog Ivana Damaska i svetog Marka Asketa. Praktično govoreći, molitva ima mnogo oblika (svi su prihvatljivi): Gospodine Isuse Kriste, smiluj mi se! Gospodine Isuse Kriste, Sine Božji, smiluj se meni grešniku. Gospodine Isuse Kriste, Sine Božji, pomiluj nas grešne. Gospodine Isuse, smiluj se!

Iznad svega, ova molitva zamišljena je kao puno više od “formule” molitve, već kao dio duše osobe koja se neprestano moli Isusu i ostaje u njegovoj prisutnosti.

Vezani članci

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er