VIDEOVJERA I DUHOVNOST

Kako najlakše gubimo sebe i svoju dušu?

Želiš li živjeti u okovima i u tamnici. Ako ustraješ živjeti u laži dolazi trenutak kada više nećeš moći vratiti dušu. Zaustavi se dok je vrijeme. 

Župnik Pomera i Premanture don Antun Nižetić na svojem je YouTube kanalu objavio video u kojem promišlja o gubitku duše. Kazao je da je glavni problem taj što čovjek živi u jednoj fantaziji

Laž ili Istina

Zamisli da ti netko otme prijatelja te ga muči i ubije. Grozno. A sad zamisli da ga otmu i pretvore u mučitelja i ubojicu!? Kad sam taj isti misaoni eksperiment postavio u gostioni pred jednog ribara (koji ne ide u crkvu) viknuo je: “Ovo drugo je puno gore jer je izgubio dušu!” Svi se slažu da je najgore izgubiti dušu. Zamislimo život bez vjere, bez neba. I s tobom vlada srdžba, blud, zavist, mržnja, niske strasti i nema više tebe i to vlada s tobom. Uvijek je problem laž i iluzija. Glavni problem je da čovjek živi u jednoj fantaziji. Gora stvar je izgubiti dušu, nego fizička smrt, fizička bol. Problem je da čovjek ni ne primijeti gubitak duše.

Gora stvar je izgubiti dušu, nego fizička smrt, fizička bol.

Kako čovjek izgubi dušu?

Ta fantazija se odnosi na precjenjivanje sebe. Najplodnije tlo za izgubiti dušu jest da smatraš sebe po “defoltu” moralnom osobom. Doživljavam se jakim i mislim kako vladam sobom po „defaultu“, a upravo je to precjenjivanje sebe najplodnije tlo za izgubiti se, jer ne bdijem nad dušom pa si sve dopuštam i tako neprimjetno postajem rob poroka, štetnih navezanosti, niskih strasti, srdžbe…

Ako tako sebe doživljavam ne primjećujem da lagano gubim sebe, gubim dušu. To je situacija današnjeg čovjeka.  U fantaziji sam tada vjeran istini, ljubavi, moralu, savjesti, bližnjemu (nek’ se netko samo usudi reći da nisam!), ali u stvarnosti sam ostao bez duše, a tada i druge doživljavam bez duše – kao stvari za moju upotrebu, pa ni ne primijetim da mučim i ubijam – mišlju, riječju, djelom i propustom.

Svi smo podložni laži i tako gubimo dušu. Taj svijet fantazije je pogodno tlo za izgubiti dušu.

Svi smo podložni laži i tako gubimo dušu. Taj svijet fantazije je pogodno tlo za izgubiti dušu. Ne vidiš da trebaš milost, molitvu i da postoje napasti u tvome životu. Tko ustraje u laganju samoga sebe doći će u stanje kad se dušu više ne može vratiti.

Kako dolazi spasenje u tvoj život?

Prije svega potrebno je otvoriti se Istini. Vratimo se Istini, a Istina će nam vratiti dušu. Nema alternative. Umišljenost ili kajanje. Precjenjivanje sebe ili ponizna molitva. Gubljenje duše ili vlast nad sobom. Mi smo slabi. Postoji nešto što se zove milost, što se zove spasenje.

Moguće je živjeti slobodno samo ovisi o tome želiš li ti tako živjeti.

Priznaješ da si rob i da si izgubio dušu već se događa milost i spasenje i već se događa jedan hod. Milost ti vraća razum. Dobivaš snagu živjeti čisto. Moguće je živjeti slobodno samo ovisi o tome želiš li ti tako živjeti. Želiš li živjeti u okovima i u tamnici. Ako ustraješ živjeti u laži dolazi trenutak kada više nećeš moći vratiti dušu. Zaustavi se dok je vrijeme.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button

Adblock Detected

Please turn off adblocker