VJERA I DUHOVNOST

Je li moguće tražiti pogrešnu stvar u molitvi?

Iako Bog sigurno čuje i odgovara na sve naše molitve, ponekad možda nemamo čisto srce i možda tražimo pogrešnu stvar u molitvi.

Kada kleknemo na molitvu noću da bismo nešto zamolili Boga, to ne znači da možemo moliti Boga za bilo što i da će on to dati. Bog nije duh koji magično ispunjava sve naše želje. Umjesto toga, Bog je Otac pun ljubavi, koji zna što nam treba, čak i kada molimo za pogrešne stvari, piše Aleteia.

Katekizam Katoličke Crkve objašnjava da Božja “ljubomora” ne dopušta da nam da sve što tražimo: “Tražite i ne primate, jer krivo tražite, da potrošite na svoje strasti.” Ako pitamo podijeljena srca, mi smo “preljubnici”; Bog nam ne može odgovoriti, jer želi naše dobro, naš život. KKC 2737

Ako tražimo nešto što bi bilo štetno za nas ili za drugu osobu, Bog nam to neće dati. Bog nas voli i ne želi vidjeti naše srce kako teži za drugim stvarima. Iznad svega želi da ga slijedimo. Usklađivanje našeg srca s Božjim srcem Katekizam dalje pokazuje da kada je naše srce usklađeno s Božjom voljom, tada će on uslišati naše molitve: “Ili mislite da je uzalud ono što Sveto pismo kaže: ‘Ljubomorno čezne za duhom kojeg je nastanio u nama?’” To što je naš Bog “ljubomoran” na nas znak je koliko je istinita njegova ljubav je. Ako uđemo u želju njegova Duha, bit ćemo uslišani. KKC 2737

Vezani članci

Redovnik Evagrije Pontski iz 4. stoljeća daje nam nekoliko savjeta: “Ne uznemiravajte se ako odmah ne dobijete od Boga ono što ga tražite; jer on želi učiniti nešto još veće za vas, dok vi prianjate uz njega u molitvi.”

Sv. Augustin također nam nudi svoja razmišljanja o tome: „Bog želi da se naša želja ostvaruje u molitvi, kako bismo mogli primiti ono što je on spreman dati.“ Često Bog djeluje u nama kroz naše molitve kako bismo jednog dana bili spremni i voljni primiti ono što nam on želi dati. Nije lako biti strpljiv za Božji odgovor u molitvi. Ono što trebamo učiniti je prepoznati Božje kretanje u našim srcima, prihvaćajući činjenicu da smo mi ti koji se trebamo promijeniti, a ne Bog. Ako Bog ne odgovara na naše molitve na način na koji želimo, to vjerojatno znači da postoji nešto u nama što treba promijeniti.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er