VJERA I DUHOVNOST

Je li grijeh ako ste pojeli meso u petak?

Mnogi katolici još uvijek (pogrešno) misle da se od Drugog vatikanskog koncila pravilo o „ribi petkom“ odnosi samo na korizmu, a ne na cijelu godinu. Što ako ste pojeli meso u petak?

Katolici i dalje dužni uzdržavati se od jedenja mesa na sve petke u godini (ZKP 1249 – 1251) – ili se barem „posvetiti na poseban način molitvi, pobožnosti i činjenju djela milosrđa ili uskratiti sebi nešto“ (ZKP 1249).

Međutim mnogi katolici još uvijek (pogrešno) misle da se od Drugog vatikanskog koncila pravilo o „ribi petkom“ odnosi samo na korizmu, a ne na cijelu godinu, pišeNational Catholic Register 

Dakle, uz rizik da postanete previše skrupulozni – što biste trebali učiniti ako ste u petak već pojeli pizzu ili burek? Nasreću, postoje mnoga pozitivna rješenja:

1. Postite. Petci su dani pokore i jedna od najautentičnijih pokorničkih praksa je post. Ako ste pojeli sendvič od šunke za ručak, uvijek možete postiti do ponoći.

2. Križni put. Ova pobožnost nije namijenjena samo za korizmu! Postoje desetci obrazaca Križnog puta koje ne morate obaviti u crkvi (iako Križni put u crkvi sa sobom donosi zadobivanje oprosta). Obavljanje pobožnosti križnog puta petkom je pohvalna navika – to je izvrsna duhovna vježba kojoj se možemo posvetiti, poglavito na taj dan.

3. Krunica Božjeg milosrđa. Iako mnogi vjernici svakodnevno mole krunicu, dodatna pobožnost Božjem milosrđu može postati dobra navika. Čak se možete koristiti istom krunicom!

4. Polusatno čitanje Svetog pisma. Ponekad se u tolikoj mjeri naviknemo na biblijska čitanja da postanemo ravnodušni na njih. Nakon nekoliko prvih redaka, čitanje Biblije nam može postati poput „pogađanja određene pjesme“: „Aha! Znam taj dio: radi se o dvojici koji su spustili svoga prijatelja kroz krov kako bi ga Isus mogao izliječiti.“ Nakon što se sjetimo događaja – isključimo se. Evo jedan od načina kako ovo spriječiti: kupite Jeruzalemsku Bibliju. Njezine bilješke otkrivaju čitatelju kontekst događaja i često daju dodatne poveznice za istraživanje.

5. Polusatno čitanje duhovnog štiva. Mi katolici blagoslovljeni smo velikim brojem nevjerojatnih knjiga uz koje možemo učvrstiti svoju vjeru – ovdje ih nije moguće sve navesti. Ako još niste, obavezno pročitajte “Nasljeduj Krista” Tome Kempenca. Drugi moj prijedlog tiče se novijih djela trojice papa: “Franjo – Laudato Si”, Benedikt – “Isus iz Nazareta” ili Ivan Pavao – “Sjećanja i identitet”.

6. Polusatna molitva u tišini. Ovo nije lagan zadatak. Kao prvo, moramo pronaći mjesto na kojem ćemo imati mir 30 minuta. No taj se izazov u konačnici isplati. Utišajte svoj telefon i recite obitelji da vas sljedećih pola sata ne ometaju (osim u slučaju da izbije rat ili požar), jer to je vrijeme za meditaciju.

7. Odrecite se nečega što je dozvoljeno. Ponovno upozoravam, ovo zvuči jednostavnije nego što zapravo jest. Moj prijatelj đakon jednom je rekao kako se za korizmu svi trebamo odreći nečega što je dozvoljeno, a bez čega ne možemo zamisliti svoj život. Ovo je njegov primjer: „Moj kolega ne može funkcionirati dok ne popije svoju kavu! Kada sam predložio da se u korizmi odreče upravo TOGA, on se prema meni ponio kao da sam mu rekao da ode u pustinju na 40-dnevnu dijetu o skakavcima i medu.“ Kofein (i sav taj šećer), općenito gledajući, nije dobar ni za koga, tako da bilo da se radi o kavi, čaju, gaziranim sokovima, odrecite se tih stvari petkom ako se već ne možete uzdržati od jedenja mesa.

8. Litanije. Postoji više prekrasnih litanija koje možemo recitirati meditirajući nad njima. Loretske litanije (posebno ako se mole na kraju krunice) meni su najdraže, ali postoje i ostale koje možete pronaći u misalu ili na internetu, poput: litanije Presvetom Imenu Isusovu, litanije svetom Josipu, litanije svih svetih (ovdje mislim na punu verziju, ne onu skraćenu koju molimo o uskršnjem bdjenju). Zašto ne biste pokušali napraviti korak više i izmoliti litanije na latinskom (često se nalaze na poleđini misala); u konačnici, latinski jezik je službeni jezik Crkve.

9. Započnite devetnicu. Evo jedne molitve koja će vas držati više petaka. Započnite devetnicu na petak, i nastojte ju moliti devet punih dana. Mislite da ne možete izdržati devet dana? Probajte je skratiti na devet sati u jednom petku: devetnica Praškom djetetu Isusu je formirana tako da se može moliti svaki sat kroz devet sati u nizu.

10. Pošaljite molitvenu poruku. Tko od nas nema prijatelja ili člana rodbine koji pati od kronične bolesti? Poruka sa željom za brzim ozdravljenjem može uljepšati dan nekome tko boluje. Kako biste dodatno oraspoložili osobu, napišite poruku rukom. Najteža prepreka za ovaj čin milosrđa? Kupiti markicu u pošti.

11. Tjelesna i duhovna djela milosrđa. Iako smo nedavno zaključili Godinu milosrđa, djela milosrđa petkom pozvani smo činiti i dalje.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er