ZANIMLJIVOSTI

Izgubljena Bogorodica s djetetom renesansnog majstora pronađena u Hrvatskoj

Dosad nepoznato remek-djelo Giovannija Bellinija nedavno je izašlo na vidjelo: Bogorodica s djetetom iz 1460. godine. Izgubljena i nađena renesansna remek-djela darovi su koji se nastavljaju darivati.

Posljednjih godina u spavaćim sobama, na tavanima i skladištima pronađene su vrijedne i važne slike. Sada je popisu pridodano još jedno: dosad nepoznato remek-djelo Giovannija Bellinija nedavno je izašlo na vidjelo. Izrađeno oko 1460., ovo umjetničko djelo prikazuje Gospu s djetetom. Kako se čita u bilješci koju je objavio Medievalists.net, dr. sc. Beatrice Tanzi sa Sveučilištu Ca’ Foscari u Veneciji, naišla je na ovaj nalaz tijekom svojih istraživanja u Dalmaciji. Slika se nalazi u Muzeju benediktinskog samostana svete Margarete na otoku Pagu, a iznimna kvaliteta slike pogrešno je pripisana srednjovjekovnom talijanskom umjetniku, piše Aleteia.

Na drvenoj ploči dimenzija 54,5 x 44,5 cm slika je pretrpjela određeni gubitak boje tijekom vremena. Međutim, preostali netaknuti dijelovi pokazuju izvanrednu razinu vještine. Tanzi tvrdi da vjerojatno potječe iz otprilike 1460. godine – razdoblja koje je još uvijek na početku Bellinijeve slavne karijere, što bi moglo objasniti prethodnu “srednjovjekovnu” zbrku. Tanzi podupire pripisivanje Giovanniju Belliniju navodeći stilske sličnosti s umjetnikovim ranim radovima, otkrivajući formalne veze s njegovim šogorom Andreom Mantegnom.

Značaj ovog otkrića ne leži samo u Bellinijevom umjetničkom umijeću, već i u njegovom geografskom kontekstu. Označava prvi primjer Bellinijeve slike pronađene na istočnim teritorijima Mletačke Republike. Naime, prošlo je više od jednog stoljeća otkako je djelo ovog renesansnog majstora posljednji put otkriveno na vjerojatnom mjestu nastanka: u benediktinskom samostanu svete Margarete u Pagu.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er