VJERA I DUHOVNOST

Gdje je sveti Josip umro?

Iako je sveti Josip jedna od najvažnijih osoba kršćanstva, malo se zna o njegovom životu i smrti.

Sveti Josip nadaleko je poznat kao zaštitnik “sretne smrti”, no znamo li uopće gdje je umro? Biblija nam ne daje mnogo informacija o svetom Josipu, osim nekoliko stihova koji objašnjavaju što je radio u Isusovu ranom djetinjstvu. Nakon Isusova djetinjstva nije sigurno što se dogodilo sa svetim Josipom, niti točan datum kada je umro. Mjesto smrti svetog Josipa Većina znanstvenika vjeruje da je sveti Josip umro prije Isusova javnog djelovanja, budući da je odsutan iz svih događaja koji su se dogodili tijekom posljednje tri godine Isusova života na zemlji, piše Aleteia.

Imajući to na umu, većina znanstvenika ističe Nazaret kao mjesto smrti svetog Josipa. Iako se točna lokacija ne zna, u Nazaretu postoji crkva posvećena svetom Josipu. Franjevci u Svetoj zemlji opisuju lokalne tradicije Nazareta na svojoj web stranici: U 17. stoljeću, otac Francesco Quaresmi opisuje mjesto “koje lokalno stanovništvo naziva Josipova kuća i radionica gdje je neko vrijeme bila prekrasna crkva posvećena svetom Josipu.” Nadalje, “Apokrifa ‘Priča o Josipu tesaru’ pripovijeda o smrti i pogrebu Isusova posvojitelja, opisujući kako mu je sam Isus pomogao i utješio ga u trenutku kada je preminuo iz ovog života.” Sve to smješta smrt svetoga Josipa u obiteljsku kuću u Nazaretu, a možda i u naručje Blažene Djevice Marije i njihova sina Isusa.

Njegovo se tijelo ne nalazi ni u jednoj posebnoj grobnici, iako postoje neke tradicije koje govore da je bio “uznesen” na nebo, slično kao Blažena Djevica Marija. Je li se to stvarno dogodilo ili ne, teško je odrediti, ali mnogi sveci tvrde da je to istina.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er