VJERA I DUHOVNOST

Gdje bi djeca trebala prvo naučiti moliti?

Za gotovo sve predmete koji se predaju u javnim i privatnim školama, učitelj je taj koji je postao primarni odgojitelj. Roditelji se više ne moraju brinuti o učenju svoje djece matematici, pa čak ni kako čitati. To će ih naučiti u vrtiću ili tijekom predškolskog odgoja i na kraju kada se upišu u osnovnu školu.

Što je s molitvom?

Ako su učitelji postali primarni odgajatelji djece, trebaju li onda djeca prvo učiti kako se moliti od svog vjeroučitelja? Ili bi ih svećenik trebao prvi poučavati molitvi?

Katekizam Katoličke Crkve tumači da bi obitelj trebala biti primarni odgojitelj kad je u pitanju molitva: Kršćanska je obitelj prvo mjesto odgoja u molitvi. Na temelju sakramenta ženidbe obitelj je “domaća crkva” u kojoj Božja djeca uče moliti “kao Crkva” i ustrajati u molitvi. Osobito za malu djecu svakodnevna obiteljska molitva prvo je svjedočanstvo živog sjećanja Crkve koju strpljivo budi Duh Sveti. KKC 2685

Vezani članci

Crkva čvrsto vjeruje da roditelji ne bi smjeli čekati dok njihova djeca ne krenu u katoličku školu ili župni vjeronauk prije nego što nauče moliti. Molitva bi trebala biti središnji stup obitelji i dio djetetove dnevne rutine kod kuće. Djeca najbolje uče iz primjera i učiti će o molitvi tijekom dnevne molitve u obitelji. Ako u kući nema molitve, malo je vjerojatno da će djeca ikada u potpunosti integrirati molitvu u svoje živote. Kao što bi časni Patrick Peyton rekao: “Obitelj koja moli zajedno ostaje zajedno.”

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er