VJERA I DUHOVNOST

Fra Goran Azinović: Nijedno trpljenje neće ostati bez ploda, ono je voda kojom se zalijevaju velika i plodonosna stabla

“Nijedno trpljenje neće ostati bez ploda. Trpljenje u braku, u obitelji ili u međuljudskim odnosima kad-tad će uroditi prekrasnim plodovima. Trpljenje je voda kojom se zalijevaju velika i plodonosna stabla. Stoga svako svoje trpljenje prikaži Gospodinu jer ono je kȃd što uzdiže pred sveto Božje lice.”

Katarina Sijenska talijanska je svetica i naučiteljica Crkve. Kad sam boravio u njezinoj rodnoj kući, mogao sam osjetiti točno to siromaštvo i čistoću koji su je oduvijek krasili. Premda je za života mnogo trpjela, pretrpjela je i brojne udarce od strane najuže obitelji. Naime, čuvši da se ne želi udati za zaručnika kojeg joj je izabrala majka, članovi obitelji neprikladno reagiraju: oduzimaju joj i vlastitu sobu, čime postaje obiteljska sluškinja.

Mlada Katarina je i tu zadaću izvršavala vjerodostojno i ponizno, bez mrmljanja. Osim mističnih bolova što su se često rađali u njezinom krhkom biću, svetica je trpjela i bolove koje su joj nerijetko zadavali i brojni sumještani, nazivajući je nepravedno histeričnom ili licemjernom osobom. Stoga se kruna oko njezine glave nije slučajno tu zatekla: Katarina je zaista svetica ovjenčana trpljenjem, a bila je i zaljubljenica u Kristovo trpljenje. Nakon što je doživjela bolna iskustva osobnog trpljenja, radosno je uskliknula: „Ništa se veliko u ovome životu ne događa bez velikog trpljenja.“ Upravo se uz trpljenje povezuju veliki i sveti događaji.

No, čovjek 21. stoljeća ne želi osjetiti ni gledati trpljenje u svojoj blizini, iako neprestano žudi za čudesnim događajima. U svijetu u kojem je nestala želja za trpljenjem događaju se samo površne i plitke situacije. Ali u područjima gdje naša braća i sestre svakodnevno trpe, u mjestima gdje mnogi trpe od gladi, stradanja ili progona, Bog će izvesti velika i divna djela. Nijedno trpljenje neće ostati bez ploda. Trpljenje u braku, u obitelji ili u međuljudskim odnosima kad-tad će uroditi prekrasnim plodovima. Trpljenje je voda kojom se zalijevaju velika i plodonosna stabla. Stoga svako svoje trpljenje prikaži Gospodinu jer ono je kȃd što uzdiže pred sveto Božje lice.

Vezani članci

fra Goran Azinović za hkm.hr

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er