VJERA I DUHOVNOST

Fra Goran Azinović: Najveća nada skriva se u jednom Čovjeku – Djetetu Isusu

Čovjek je izvor nade. Maleno stvorenje koje se rađa ne nosi sa sobom opterećenost, ne vuče okove teške ili bolne prošlosti, nego nosi miris nade. A najveća nada skriva se u jednom Čovjeku – Djetetu Isusu.

Gospa je u poruci od 25. studenog 2023. godine u Međugorju rekla da je ovaj svijet bez nade. To je istina! Možda zapravo i nije toliko ovaj svijet beznadan, koliko smo tek mi, ljudi. Ljudi su odavno izgubili nadu jer se boje ratova, podjela, bolesti i nesigurnosti koje nose sa sobom. No, ipak jedno je sigurno: nada se može roditi samo ondje gdje je nema. Stoga još nije kasno da se nada iznova pojavi.

Kad ti u životu ne ide onako kako si zamislio, kad se problemi čine nerješivima, upravo tu leži plodno tlo za novu nadu, jer nada neće doći ondje gdje sve savršeno funkcionira. Nada se rađa u ruševinama, na zgarištu; nada se može roditi u jednoj običnoj gesti ili u tihoj i poniznoj molitvi. Nada se očituje u naizgled nevažnoj iskri, u paljenju novoga svjetla. Iskra je simbol nade. Dovoljna je jedna sasvim bezazlena iskra da zapali i ugrije cijeli svijet vatrom nade. Zato je svijet bez nade ujedno i prilika za novu nadu.

A najveća nada skriva se u jednom Čovjeku – Djetetu Isusu

Nada nije ni ideja ni teorija, nada je konkretni čovjek. Hannah Arendt je upravo u novom djetetu, u rođenju novog, malenog bića vidjela priliku za nadu. Čovjek je izvor nade. Maleno stvorenje koje se rađa ne nosi sa sobom opterećenost, ne vuče okove teške ili bolne prošlosti, nego nosi miris nade. A najveća nada skriva se u jednom Čovjeku – Djetetu Isusu. On je zapravo nova Nada posrnulom čovječanstvu, on – stvarni Čovjek i pravi Bog – svojim je rođenjem obasjao ovaj sumorni svijet svjetlom neuvele nade.

fra Goran Azinović za hkm.hr

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er