CRKVA

Dikasterij za nauk vjere: Katolicima zabranjeno pristupanje masoneriji

U Dokumentu kojim odgovara na pitanje filipinskog biskupa Cortesa, Dikasterij za nauk vjere ponovno je potvrdio da je katolicima zabranjeno pristupanje masoneriji

Dikasterij za nauk vjere je odgovorio na pitanje biskupa Julita Cortesa, biskupa Dumanguetea na Filipinima, o pridruživanju katolika masoneriji.  Dokument je potpisao prefekt Dikasterija za nauk vjere, kardinal Victor Fernandéz, a odobrio papa Franjo.

Zabrinut zbog stalnog povećanja broja članova slobodnog zidarstva u svojoj biskupiji, kao i postojećim uvjerenjima da nema proturječja između članstva u Katoličkoj Crkvi i u masonskim ložama, biskup Cortes se obratio Dikasteriju.  Zatražio je prijedloge o tome kako se s pastoralne i s doktrinarne perspektive na odgovarajući način nositi s tom stvarnošću.

Dikasterij je u nastalu situaciju uključio Filipinsku biskupsku konferenciju koja bi trebala provesti koordiniranu strategiju među biskupima. Strategija bi uključivala dva pristupa: na doktrinarnoj i na pastoralnoj razini.

Vezani članci

Doktrinarna razina

Prvi pristup bavi se pitanjem uključivanja u masoneriju na doktrinarnoj razini: Dikasterij ponavlja da je aktivno članstvo vjernika u slobodnom zidarstvu zabranjeno zbog nepomirljivosti između katoličkog nauka i slobodnog zidarstva. Dikasterij upućuje na Deklaraciju Kongregacije za nauk vjere o masonskim udrugama iz 1983. godine te na Smjernice Filipinske biskupske konferencije iz 2003. godine.

Oni koji su formalno i svjesno članovi masonskih loža i prigrlili su masonska načela potpadaju pod odredbe spomenute Deklaracije. Te se mjere također odnose na sve klerike koji su upisani u masoneriju, stoji u odgovoru Dikasterija.

Pastoralni odgovor

Drugi pristup pitanju uključivanja u masoneriju odnosi se na pastoralni odgovor. Dikasterij predlaže da filipinski biskupi u svim župama pokrenu katehezu o razlozima nepomirljivosti između katoličke vjere i masonerije.

Dikasterij je filipinske biskupe također pozvao da razmotre javno očitovanje o ovoj temi.

Teški grijeh

Deklaracija iz studenoga 1983. objavljena je neposredno prije stupanja na snagu novog Zakonika kanonskog prava. Jedna od novina Zakonika bio je izostanak izričite osude masonerije i mjere  ekskomunikacije onih koji su s njom povezani. Obje su mjere postojale u ranijoj verziji Zakonika.

U Deklaraciji, koju su potpisali tadašnji kardinal Joseph Ratzinger i tajnik Kongregacije, nadbiskup Jérôme Hamer, a odobrio papa Ivan Pavao II., ponavlja se da su katolici pridruženi masonskim ložama “u stanju teškog grijeha”.

Vatican News

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er